Antwerpse Garnalenkroketten

Om een goede garnaalkroket te maken is er heel wat vakmanschap nodig en natuurlijk een flink portie grijze garnalen uit de Noordzee.

Het opstijven van de kroketten is erg belangrijk. In dit recept is sprake van 5 uur, maar de ervaring leert dat een nacht nog beter is. Niets is zo erg als kroketten die tijdens het frituren uit elkaar vallen!

Een goede kroket is van buiten lekker knapperig en van binnen smeuïg zacht. Gooi dus vooral niet teveel kroketten tegelijk in het frituurvet. Dat koelt dan te snel af met slappe kroketten als resultaat. 

Ingrediënten:

65 g boter
50 g fijngehakte ui
1 fijngehakte wortel
1 gehakte stengel bleekselderij
3 1/2 dl melk
1/2 visbouillontablet
125 g bloem
2 blaadjes witte gelatine
1 eidooier
1/2 dl crème fraîche
300 g grijze garnalen
citroensap
nootmuskaat, zout, peper
3 eiwitten
1 eetlepel olie
paneermeel
frituurvet of -olie

Bereiding:

  1. Bak de ui, de wortel en de selderij ± 10 minuten zachtjes in 15 gr boter. Voeg de melk en het bouillontablet toe, breng het geheel aan de kook en laat ± 10 minuten koken. Zeef deze saus en meet 3 dl af.
  2. Smelt de rest van de boter en roer er 70 gr bloem door. Laat dit ± 5 minuten zachtjes koken en roer er het afgemeten melkmengsel door. Laat het nu, onder af en toe roeren, ± 10 minuten zachtjes koken.
  3. Laat de gelatine ± 5 minuten in koud water weken, knijp de gelatine uit en los hem van het vuur af in de hete massa op.
  4. Roer de eidooier met de crème fraîche los, klop dit mengsel door de massa en zeef het. Roer er de garnalen, het citroensap, nootmuskaat, zout en peper door.
  5. Doe de massa in een ingevette schaal en dek die met ingevet aluminiumfolie af. Laat de massa in de koelkast ± 5 uur opstijven.
  6. Klop de eiwitten met zout, peper en de olie los.
  7. Rol steeds een kroket van 1 eetlepel garnalenmassa en wentel ze achtereenvolgens door de bloem, het eiwitmengsel en het  paneermeel.
  8. Verhit het frituurvet tot 180°C en bak de kroketten in ± 5 minuten goudbruin.
  9. Serveer er met zout bestrooide gefrituurde takjes peterselie en schijfjes citroen bij.
Antwerpse Garnalenkroketten
Beoordeling

Geef een reactie

vijf × 3 =