Antwerpse Pannenkoeken

Flensjes met Elixir d’Anvers, een kruidenlikeur die sinds 1863 wordt bereid door de Antwerpse likeurstokerij van de familie De Beukelaer. 32 verschillende planten- en kruidensoorten liggen aan de basis van deze likeur. Ze worden eerst gemacereerd en dan gedestilleerd. Het resultaat rijpt daarna in eikenhouten vaten. In het totaal duurt het productieproces ongeveer vijf maanden.

Elixir d’Anvers kan men puur drinken of met ijs of in koffie, maar ook in allerlei cocktails verwerken. Ook kan de likeur in de gastronomie gebruikt worden.

Ingrediënten:

Voor het flensjesdeeg:
1 liter melk
500 gr bloem
3 eieren
2 eigelen
een snuifje zout
5 gr suiker
een scheutje Elixir d’Anvers
80 gr gesmolten boter

Voor de pudding:
1 liter melk
60 gr vanillepuddingpoeder
2 eigelen
2 eiwitten
125 gr suiker
bloemsuiker
2 dl Elixir d’Anvers

Bereiding:

  1. Roer voor het flensjesdeeg de bloem, de eigelen en de helft van de melk goed door elkaar. Roer er alle klontertjes uit en kruid het deeg met suiker, zout en Elixir d’Anvers. Voeg de rest van de melk toe, haal het mengsel door een zeef en voeg de gesmolten boter toe. Bak flinterdunne flensjes in een pannetje met weinig boter.
  2. Breng voor de pudding 3/4 liter melk aan de kook. Meng het vanillepoeder, de eigelen, de suiker en 1/4 liter melk onder elkaar. Voeg deze samenstelling bij de kokende melk en laat goed doorkoken tot een stevige, niet al te dikke pudding.
  3. Klop de eiwitten op tot sneeuw en roer ze samen met een flinke scheut Elixir d’Anvers met een houten lepel onder de pudding.
  4. Vul de flensjes met de pudding op, vouw ze dicht, bestrooi ze met bloemsuiker en begiet ze eventueel met nog enkele druppels Elixir d’Anvers.
Antwerpse Pannenkoeken
Beoordeling

Geef een reactie

zeventien + zeventien =