Artisjokken met Vinaigrette

Artisjokken zijn bloemknoppen van een distelplant. Ze zijn groen (tot grijs-groen of paars-groen) en bestaan uit blaadjes of schubben. De artisjokbodems of het artisjokhart wordt als een delicatesse beschouwd. Artisjokken worden voornamelijk geïmporteerd uit het Middellandse-Zeegebied, maar vooral uit Frankrijk.

Ingrediënten:

4 artisjokken
zout
citroensap
4 eetlepels olijf-, zonnebloem- of maïsolie
1 1/2 eetlepel witte-wijnazijn
1 theelepel mosterd
2 theelepels kappertjes
1 sjalotje, gepeld en fijngesneden
1 eetlepel gehakte peterselie
versgemalen witte peper

Bereiding:

  1. Snijd de stelen en de buitenste, lelijke bladeren van de artisjokken. Knip de lelijke punten van de overige bladeren.
  2. Breng in een grote pan ruim water met wat zout en citroensap aan de kook. Zet de artisjokken rechtop in het water en breng ze aan de kook. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de artisjokken in 20-30 minuten zachtjes gaar koken. Laat de artisjokken goed uitlekken en afkoelen.
  3. Klop in een kommetje de olie, azijn, mosterd, kappertjes, sjalot, peterselie en wat zout en peper tot een lobbig sausje.
  4. Trek aan tafel met de vingers de blaadjes van de afgekoelde artisjokken, dompel ze in de vinaigrette en kauw het dikke gedeelte van de blaadjes uit. Het ‘hooi’, de meeldraden binnenin, is niet eetbaar. Maar het ‘hart’, de bloembodem, is het lekkerste gedeelte van de artisjok.
  5. Serveer er warm stokbrood bij.
Artisjokken met Vinaigrette
Beoordeling

Geef een reactie

4 × 1 =