Béchamelsaus (België)

De eerste vermelding van Bechamelsaus verscheen in Le Cuisinier François, (gepubliceerd in 1651) door de kok van Lodewijk XIV, François Pierre (de) La Varenne (1615 – 1678). Dit boek beleefde 30 uitgaves in de volgende 75 jaar en vestigde daarmee de Franse keuken. De saus kreeg zijn naam om een hoveling en financier te vleien, Louis de Béchamel, markies van Nointel (1630 – 1703), ook ooit opzichter van Bretagne, die vaak onterecht als de uitvinder van de saus wordt aangewezen.

Meestal wordt er een verhouding gebruikt van één deel boter, één deel bloem en tien delen melk. De toevoeging van nootmuskaat is typisch Nederlands en Belgisch, in Frankrijk gebruikt men in plaats daarvan laurier en fijngesneden ui.

.

Ingrediënten:

100 gram tarwebloem
100 gram boter
1 doos of fles volle melk van 1 liter
1 eidooier (optioneel)
peper
zout
nootmuskaat

Bereiding:

  1. Smelt de boter in een sauspan en voeg de bloem eraan toe.
  2. Laat het bloemmengsel al roerend opdrogen, maar let erop dat het mengsel blond blijft.
  3. Roer er, op laag tot matig vuur, beetje bij beetje melk door, maar roer het mengsel steeds eerst glad met een garde voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt.
  4. Breng, als ongeveer 2/3 van de melk op is, de saus aan de kook en laat de saus even al roerend zachtjes doorkoken.
  5. Breng de saus op dikte met nog zoveel melk als nodig is, kook nog even kort door en kruid de saus naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  6. Voor een extra glanzende saus kunt u  er een eierdooier door roeren.
Béchamelsaus (België)
Beoordeling
08/10/2016|Categorieën: Basisbereidingen, België, Sauzen|0 Reacties

Geef een reactie

een × 3 =