Bladerdeeg met Tong, Mosselen en Saffraansabayon

Een ietwat moeilijker recept, maar uitermate geschikt voor Valentijnsdag. En voor de liefde mag er al eens een inspanning gedaan worden.

Ingrediënten:

100 g bladerdeeg
1 eierdooier
2 zeetongfilets
2 uien
2 takken witte voetselder
1 takje tijm
1 laurierblad
1 citroen
1 dl witte wijn
peper
1/2 kg mosselen

voor de saus:
2 eierdooiers
1 preiwit
solo boter
1/2 pakje saffraandraadjes (8 cgr)

Bereiding:

  1. De dag voordien: Rol het bladerdeeg uit tot op 2.5 mm dikte. Snij er een hartvorm uit van 10 cm doorsnede. Bestrijk met eigeel en teken er met een vork zachtjes een garnituur in. Laat 20 minuten rusten op kamertemperatuur. Bak gedurende ongeveer 15 minuten af in de oven op 180°C.
  2. Rol de gefileerde filets op met de velkant naar binnen.
  3. Kook de mosselen met een fijngesneden ui en selder, tijm en laurier, de “a vif” geschilde citroen (= tot op het vruchtvlees), de witte wijn en peper van de molen. Schud regelmatig op. Haal de mosselen uit de schelp, ontbaard ze en doe de jus door een sauszeef.
  4. Bewaar de mosselen, de jus en de opgerolde tongfilets in de koelkast.
  5. De dag zelf: Snij de prei fijn en stoof aan in een nootje boter. Pocheer de tongfilets in wat mosselkookvocht, warm daarna ook de mosselen op in het mosselvocht en hou ze warm. Snij het bladerdeeghartje horizontaal in twee. Schik het onderste deel in het midden van het bord, leg er de prei, de tongfilets en de mosselen op. Voeg de saffraandraadjes bij 4 eierschalen afgekoeld mosselsap en klop het mengsel op met 2 eierdooiers op een matig vuurtje. Oversaus met de sabayon en plaats het dekseltje van het hartje er schuin op. Garneer met een lichtgroen blaadje voetselder. Schenk hierbij een witte Elzasser of een Pinot Gris.
Bladerdeeg met Tong, Mosselen en Saffraansabayon
Beoordeling

Geef een reactie

tien + twintig =