Blinde Vink met Wortelen

Blinde vink is een Nederlands en Belgisch gerecht, gemaakt van gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje vlees. Het recept bestond al in de achttiende eeuw in de Provence waar men sprak over alouettes sans tête (“leeuweriken zonder kop”). In Frankrijk is dit gerecht over het algemeen bekend onder de naam Paupiette. In het Franstalige deel van België wordt blindevink “oiseau sans tête” genoemd en in verschillende regio’s in Vlaanderen “vogel(tje) zonder kop” en “loze vink”.

Ingrediënten:

4 tot 8 blinde vinken
500 g wortelen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 zakje tuinkruiden
1 dl witte wijn
1 blokje vleesbouillon
1 afgestreken soeplepel bloem
4 soeplepels olie
peper en zout

Bereiding:

  1. Laat de blinde vinken goudbruin bakken op een hoog vuur in een cocotte met de olie. Wanneer ze aan alle kanten kleur hebben, neemt u ze uit de cocotte. Laat dan in dezelfde pan de gesnipperde uien fruiten op een zacht vuurtje.
  2. Was en schraap intussen de wortelen en snij ze in rondjes.
  3. Wanneer de uien glazig, zijn, bestrooit u ze met bloem, mengt u goed en giet u er de witte wijn bij. Leg de blinde vinken op deze bodem, voeg er de geplette teentjes knoflook bij, de wortelen en voldoende water zodat het vlees net onder staat. Doe er tenslotte het verkruimelde bouillonblokje bij en het zakje tuinkruiden. Laat vijftien minuten sudderen met het deksel op de pan. Draai de blinde vinken om en laat ze nog vijftien minuten verder gaar worden, ditmaal zonder deksel.
  4. Neem het zakje kruiden uit de pan, breng op smaak en dien goed warm op. Geef er gekookte aardappelen bij.
  5. Vindt u de saus iets te vloeibaar, dan kunt u ze gedurende enkele minuten wat laten indikken op een hoog vuur.
Blinde Vink met Wortelen
Beoordeling

Geef een reactie

elf + 7 =