Bokking in Palmolie

Bokking is eeuwenlang volksvoedsel nummer een geweest, goedkoop verkrijgbaar en lang houdbaar. Door de verlaging van de vleesprijzen aan het einde van de negentiende eeuw verdween deze positie. Spekbokking en bakbokking zijn vaak nog wel verkrijgbaar bij viswinkels, maar leiden op het menu een marginaal bestaan. Culinair zijn er veel mogelijkheden met bokking..

Ingrediënten:

500 g bokking
sap van 1 citroen
3 tomaten
2 uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 theelepel peperpasta (uit potje)
peper en zout
1 kokosnoot
1 kopje palmolie

Bereiding:

  1. Leg de vis in een pan en sprenkel er wat citroensap over.
  2. Snijd de tomaten in dobbelsteentjes en doe ze samen met de uitjes, de knoflook, de peperpasta en wat peper en zout in de keukenmachine. Meng tot een gladde pasta is ontstaan. Wrijf de vis in met dit mengsel en laat het minstens 1 uur intrekken.
  3. Maak de kokosnoot open, rasp het vruchtvlees en vermeng dit met wat water. Pers het sap eruit tot ca. 1 kopje kokosvocht verkregen is. Voeg hier 1 kopje water aan toe en schenk het over de vis heen. Voeg wat olie toe.
  4. Dek de pan af en zet deze 20 minuten op een hoge warmtebron. Roer af en toe, maar zo min mogelijk: het deksel moet zoveel mogelijk op de pan blijven om het aroma te bewaren.
  5. Zet de warmtebron laag en laat het gerecht nog 15 minuten heel zachtjes koken.
  6. Geef hier rijst, yams of kookbananen bij.
  7. Opmerking: u kunt in plaats van verse kokos ook gedroogde, geraspte kokos (santen) gebruiken, of kokosmelk of -poeder uit blik.
Bokking in Palmolie
Beoordeling
16/12/2017|Categorieën: Guinee-Bissau, Hoofdgerecht, Vis|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

vijf × 2 =