Cachupa Rica – Bonenschotel met Varkensvlees

Cachupa is een Kaapverdisch eenpansgerecht. Op de Kaapverdische eilanden bestond het basisvoedsel uit bonenschotels. De bonen werden soms aangevuld met vis of kool. Wanneer er een enkele keer vlees voorradig was, was dat meestal gedroogd of gepekeld en uit Portugal afkomstig. Dit werd dan aan de bonenschotel toegevoegd en dit gerecht werd cachupa genoemd. Cachupa gold als een delicatesse en is het nationale gerecht van de eilanden.

Ingrediënten:

350 g gedroogde maïskorrels
150 g grote gedroogde limabonen
75 g gedroogde steenbonen (feijão pedra)(kan worden vervangen door zwarte bonen)
45 g gedroogde rode kidneybonen
500 g mager zout varkensvlees
1 varkenspoot (split) indien gewenst
250 g chorizoworst (of een andere gerookte knoflookworst)
1 hele bloedworst (indien gewenst)
1 kleine kool, in vieren gesneden
125-250 g pompoen, in grote stukken (indien gewenst)
6 tenen knoflook (of meer naar smaak)
2 rijpe tomaten, van zaad ontdaan
2 laurierbladen
1 kippenbouillonblokje (of vervang zoveel mogelijk vloeistof door kippenbouillon)
1,2 dl olijfolie

Bereiding:

  1. Was alle maïs en droge bonen.
  2. Kook de maïs met bouillon gedurende 10 minuten in een grote, zwarte pan en schep er zorgvuldig het schuim af.
  3. Voeg de droge bonen, 1 laurierblad en 2 eetlepels olijfolie toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager om een gestage, maar langzame kook aan te houden.
  4. Voeg gezouten varkensvlees toe. Als u gebruik maakt van een varkenspoot, dan voegt u die eveneens toe. Voeg zoveel bouillon toe dat de maïs en de bonen volledig bedekt zijn. Gebruik hiervoor minimaal 4 liter.
  5. Laat het deksel van de pan op een kiertje staan. Nadat het mengsel een uur gekookt heeft, voegt u het overige vlees toe.
  6. Laat nog 1,5 uur op een zeer laag vuur pruttelen. [De kooktijd kan worden verminderd door de droge ingrediënten ’s nachts te weken. Maar Cachupa “puristen” werken liever met droge ingrediënten].
  7. Bak intussen de uien, knoflook, fijngehakte tomaten in olijfolie tot ze heel zacht zijn. Voeg het tweede laurierblad toe. Voeg dit mengsel toe aan de pan als de Cachupa nog ongeveer één uur moet koken. Voeg dan ook zout en peper naar smaak toe.
  8. Indien u pompoen in het gerecht verwerkt, voegt u die ongeveer 1/2 uur voor het einde van de kooktijd toe.
  9. Serveren: Voor het beste resultaat laat u de Cachupa gedurende ten minste twintig minuten voor het serveren met het deksel op de pan “intrekken”. De kruiden en het zout zullen worden opgenomen in de maïs en de bonen en de “jus” zal zijn speciale textuur krijgen.  Sommige mensen doen er nog graag beetje tabasco of piri-piri saus bovenop.
Cachupa Rica – Bonenschotel met Varkensvlees
3 (60%) 1 stem[men]

Geef een reactie

5 + 1 =