Calalu van Vis

Dat de Caraïbische callaloo oorspronkelijk uit Afrika komt, bewijst dit recept. Het bevat ook een wonderlijke specerij: paradijskorrels. De paradijskorrel is afkomstig uit Equatoriaal Afrika. Voor de ontdekking van de zeeroute naar India was paradijskorrel populair als vervanging voor de in die tijd vrijwel onbetaalbare peper. Het werd door de Portugese handelaars in de Late Middeleeuwen op de markt gebracht. Vooral de specerijenmarkten van Brugge en Antwerpen waren belangrijke verdeelcentra. Paradijskorrels zijn hoekige zaden, ongeveer ter grootte van kardamomzaad, en met een smaak die het midden houdt tussen peper en gember.

Ingrediënten:

1 kg zeebaars of een andere stevige vis
500 g gepelde grote garnalen
2 tomaten
40 g bloem
4 okra’s
1 dl palm-olie
3 aubergines
2 uien
1 takje marjoraam
1 laurierblad
water
6 paradijskorrels (Melegueta peper)
4 zwarte peperkorrels
3 kardemompeulen
zout

Bereiding:

  1. Snijd de vis in grote stukken.
  2. Plet de paradijskorrels, de peulen en de kardemom in een vijzel.
  3. Doe de vis in een soeppan, met de gehakte uien, de palmolie, de gepelde aubergines (in ringen gesneden), de gehakte okra, de gepelde en ontpitte tomaten, het laurierblad, de marjoraam, het zout, de geplette paradijskorrels, peperkorrels en kardemom en de grote garnalen.
  4. Bedek met water en breng aan de kook. Als alles gaar is verdunt u de bloem in wat water en voegt dit mengsel aan het gerecht toe.
  5. Serveren met een bananenpap, gemaakt van gekookte, fijngeprakte (bak)bananen.
Calalu van Vis
Beoordeling

Geef een reactie

9 − drie =