Capellini met Mosselen en Prei in een groene Kruidensaus

Capellini is een zeer dunne Italiaanse pastasoort met een diameter tussen 0,85 mm en 0,92 mm, die er uitziet als spaghetti.

Capelli d’Angelo (letterlijk engelenhaar – vandaar, “engelenhaarpasta”) met een diameter tussen 0,78 en 0,88 mm, is een nog dunnere variant van capellini. Ze worden vaak verkocht in een nestvorm. Capelli d’angelo is al minstens sinds de 14e eeuw populair in Italië.

Ingrediënten:

voor de mosselen:
2 kg mosselen of schelpen
2 uien
5 takjes selder
boter
peper en zout
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 citroen

voor de pasta & saus:
2 stelen prei
boter
peper, zout en muskaatnoot
500 g capellini (zeer fijne spaghetti)
4 dl mosselkookvocht
1 dl droge witte wijn
4 dl room
1 el gehakte peterselie
1/2 el bieslooksnippers
1/2 el gehakte kervel
1/2 el basilicumsnippers
100 gr gemalen gruyèrekaas

Bereiding:

  1. Bereid de mosselen op natuurlijke wijze. Haal de mosselen uit te schelpen en hou ze warm in het gezeefde kookvocht.
  2. Reinig de prei en spoel hem onder stromend water. Snij de prei in de richting van de vezels in lange reepjes van 2 mm dik en 5 à 6 cm lang (in julienne). Stoof de preireepjes kort in een nootje boter en kruid met een weinig muskaatnoot.
  3. Kook de capellini en 3 à 4 minuten al dente (beetgaar) in gezouten water met een nootje boter. Giet over in een vergiet en laat uitlekken. Voeg de capellini bij de gestoofde prei-julienne en meng voorzichtig door elkaar. Kruid met peper en zout en hou warm.
  4. Kook 4 dl mosselkookvocht en 1 dl droge witte wijn in tot de helft. Voeg 4 dl room toe en kook in tot sausdikte. Voeg de gehakte groene kruiden toe en laat de saus niet meer koken. Roer een nootje boter door de saus en kruid af.
  5. Warm de mosselen even op in hun kookvocht en laat ze uitlekken.
  6. Schik de prei-capellini centraal in een diep bord. Schik de mosselen rond de capellini. Lepel hier en daar wat saus over de mosselen en garneer met een takje groen. Strooi er wat gemalen kaas over. Serveer de resterende mosselen, capellini, kaas en saus in een tweede bediening.
  7. Schenk hierbij een zuiderse rosé of een frisse rode Italiaanse Chianti.
Capellini met Mosselen en Prei in een groene Kruidensaus
Beoordeling

Geef een reactie

20 + drie =