Crepas de Cuitlacoche

Onze landbouwers zijn beducht voor aantasting van hun maïs door builenbrand, een schimmelziekte. Tot vuistgrote ‘paddestoelen’ zetten zich daarbij vast op zowel stengel, bladeren als maïskorrels. De oogst gaat daarbij grotendeels verloren. In nog jonge toestand geoogst, zijn deze paddestoelen echter eetbaar. Alleen is er niemand die daar in onze streken aan denkt.

De Azteken en oude Amerikaanse indianenstammen wisten deze schimmel  wel naar waarde te schatten. Zij gaven hem de naam huitlacoche of cuitlacoche. In de moderne (wereld-)keuken kreeg hij ondertussen de naam ‘Mexicaanse truffel’. Zijn smaak: een kruising tussen paddestoel en maïs, met een gerookte bijsmaak. [Het Nieuwsblad, 10-09-2005]

Ingrediënten:

—-voor de flensjes—-
125 ml warm water
200 ml melk
2 eieren
snuif zout
100 g bloem
2 eetl olie

—-voor de vulling—-
boter
1 teel olie
1/2 fijngehakte ui
1 fijngehakt teentje look
een blik van 200 g (7 oz) cuitlacoche *
1 fijngehakte groene chili
3 bladen gehakte epazote * of verse koriander
1/4 teel zout
150 ml zure room
2 eetl melk

*te koop in de (online) Mexicaanse specialiteitenwinkel

Bereiding:

  1. Doe de ingrediënten voor de pannenkoeken in een blender. Mix gedurende 1 minuut. Schraap de randen van de blender af met een spatel en mix nog gedurende 5 seconden. Zet minstens 2 uur afgedekt in de koelkast.
  2. Smeer een zware koekenpan van 15 cm in met olie en verwarm tot de pan begint te roken. Bak flensjes met steeds 2 eetl. beslag.
  3. Bak de ui en het look goudbruin in de olie. Voeg de paddenstoelen, chili, koriander of epazote (wormkruid) en zout toe, en bak gedurende 5 min., terwijl u af en toe roert.
  4. Smeer een ovenschotel met boter in. Vul iedere pannenkoek met 1 eetl. van het mengsel, rol ze op en plaats ze in de schotel. Bedek de schotel met aluminiumfolie en bak in een voorverwarmde oven van 180° C, stand 4 gedurende 15-20 minuten.
  5. Meng de melk met de zure room. Haal de pannenkoeken uit de oven, lepel er de zure room over en dien onmiddellijk op.
Crepas de Cuitlacoche – Flensjes Gevuld Met Cuitlacoche
Beoordeling

Geef een reactie

twee × 4 =