Croissants

Een croissant is een broodje van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halvemaan wordt gerold. De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk.

Ingrediënten:

500 gram bloem
10 gram zout
30 gram gist
1 theelepel suiker
225 gram koude harde boter
1 eidooier

Bereiding:

  1. Maak van de ingrediënten zonder de boter een deeg als bij gistdeeg en sla dit op de werkbank tot het taai en elastisch is. Dek het af en laat het op een lauwwarme plaats 1 tot 1.5 uur rijzen.
  2. Rol het deeg uit tot een dunne lap. Verdeel 1/3 van de boter in blokjes en verdeel dit over de helft van de deeg. Sla het deeg dicht en druk het iets aan. Rol het naar de gesloten kant toe zo dun mogelijk uit. Vouw het deeg in drieën, draai het een kwartslag en vouw het nogmaals dubbel. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast en rol het daarna nogmaals zo dun mogelijk uit.
  3. Verdeel de helft van de resterende boter in blokjes en vouw en rol het deeg als voorheen. Laat het nogmaals een 1/2 uur in de koelkast rusten.
  4. Herhaal tenslotte het hele procédé nogmaals.
  5. Rol nu het gekoelde deeg uit tot een dunne rechthoekige lap en verdeel deze in stukken van 20 x 20 cm. Snijd die stukken diagonaal door. Rol elk stukje op en leg ze op een beboterde bakplaat. Laat ze op de afgedekte bakplaat nogmaals 30 minuten rijzen.
  6. Bestrijk de croissants met losgeroerd eigeel en plaats ze in een oven van 240 graden C. en bak ze hierin in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.

croissants-1

croissants-2

Croissants
Beoordeling
18/11/2016|Categorieën: Brood, Frankrijk, Ontbijt|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

2 + 5 =