* Een Feestmenu uit Mozambique

Hoe wordt een diner in Mozambique geserveerd?

Mozambique werd in de 15e eeuw een kolonie van Portugal en de Portugese invloed is nog steeds aanwezig.

De mooie kustplaats Lourenco Marques, de hoofdstad van Mozambique, is een mini-Lissabon met zijn gebouwen in pastelkleuren, vele cafés en tegelvloeren.

Als u te gast bent in Lourenco Marques, nodigt uw gastheer u wellicht uit voor de stierengevechten in de buitenwijken van de stad – een van de weinige plaatsen in Afrika waar men dit schouwspel kan zien. Als u dan terugkeert naar het huis van uw gastheer, heeft de gastvrouw de eettafel voorzien van een prachtig kanten tafellaken met bijpassende servetten uit Madera of Cape Verde. Er staan 2 wijnglazen voor iedere zitplaats en in het midden van de tafel staan bloemen in een zilveren schaal, geflankeerd door grote kandelaars.

Waarschijnlijk wordt u dan een (Scotch) whisky aangeboden, met sodawater of gewoon water. Of u kunt (Portugese) port kiezen.

Het diner begint daarna met een zeer koud aperitiefje, witte port of droge madera. Bij het hoofdgerecht en het dessert wordt rode tafelwijn geserveerd. Het diner gaat verder met soep in fraaie soepborden. Daarna wordt het hoofdgerecht op tafel gebracht in leuke kommen en geserveerd door de gastvrouw. Er wordt rode wijn bij gedronken. Piri-piri, de scherpe peperrelish, wordt in een kleine kom doorgegeven. Brood maakt geen deel uit van de maaltijd, tenzij er naar gevraagd wordt.

De salade is het bijgerecht van het hoofdgerecht. Tenslotte is fruit, geweekt in portwijn, het pronkstuk van de maaltijd en de wijnglazen worden weer gevuld. Dan gaan de gasten naar de huiskamer waar de gastvrouw een uitstekende, robuuste koffie uit Angola in kleine kopjes serveert of Zambeziaanse thee in grotere theekopjes. Het diner wordt besloten met een glaasje Agua Ardente, een heerlijke Portugese likeur.

Een Feestmenu uit Mozambique

Sopa de Feijao Verde (Snijbonensoep)
*
Matata (Pinda-Schelpdierenstoofschotel)

of Frango a Cafrial (Geroosterde kip)

of Garnalen op Mozambikaanse wijze

of Frango a Portuguesa (Kip op Portugese wijze)
*
Arroz (rijst)
*
Piri-Piri (Scherpe Peperrelish)
*
Salada de Pera Abacate (Avocadosalade)
*
Ananas con Vinho do Porto (Ananas met robijnrode Portwijn)
*
Zambeziaanse thee
*
Port
*
Angolese koffie

Hoe kunt U een Mozambikaans diner presenteren?

De presentatie van dit diner is uniek, want het menu en het voedsel zijn van Mozambique, terwijl de manier van serveren en wijnen strikt Portugees zijn.

Als u een kanten tafelkleed hebt met bijpassende servetten, hebt u nu een uitstekende gelegenheid om dat te gebruiken. Versier de tafel met fraaie kandelaars met witte en beige kaarsen. Zet een bloemstuk in het midden van de tafel. Dek de tafel met uw beste servies, zilveren bestek en wijnglazen.

Ofschoon de tafel in stijl gedekt is, verloopt het diner zelf in een ontspannen sfeer.

Maak een cocktailbar in een andere kamer met Scotch, sodawater, gewoon water en ijsklontjes, en een fles portwijn. Serveer zwarte olijven en Portugese kaas als voorafje.

Aan de eettafel verloopt het diner op een ontspannen manier. Schenk een goed gekoelde witte port (of een andere witte wijn) als aperitief. De soep kan aan tafel uit een terrine geschept worden in diepe soepborden of vanuit de keuken geserveerd worden.

Matata, het ongewone hoofdgerecht, en witte rijst worden door de gastvrouw in 2 fraaie kommen geserveerd. Een klein kommetje Piri-piri wordt op tafel gezet. Rechts van elke gast worden afzonderlijke bordjes met salade gezet.

Leg ook voor het dessert mes en vork klaar. Een glazen kom met fruit in wijn wordt voor de gastvrouw neergezet, die het fruit eerst omschept voordat zij het op dessertbordjes schept. U kunt een rode port bij het dessert serveren.

Koffie in kleine kopjes of thee wordt gedronken in de huiskamer na het diner met een brandewijn of een likeurtje (als u geen Agua Ardente kunt krijgen).

Luister na uw Mozambikaanse diner naar Fadozangers, een belangrijk onderdeel van het Portugese nachtleven. Getooid met zwarte sjaals vertolken zij klagend de droeve liederen over trieste vrouwen, zingend over de liefde en haar teleurstellingen…

Bron: Bea Sandler. The African Cookbook. Diane & Leo Dillon (Illust.). New York: Carol Publishing Group, 1993. Ingezonden door Koos MANDERS.

Commentaar: Enige opmerkingen bij Bea Sandler’s “The African Cookbook”.

* Een Feestmenu uit Mozambique
Beoordeling
27/03/2017|Categorieën: Maaltijden, Menu's, Mozambique|0 Reacties

Geef een reactie

vijftien − 6 =