* Een Traditioneel Feestmenu uit Tanzania

Hoe wordt een diner in Tanzania geserveerd?

‘Jambo Hodi?’, (Hallo, mag ik binnenkomen?), vraagt u in Swahili als u een Tanzaniaans huis binnen wilt gaan. ‘Karibu’, (Kom nader, u bent welkom), is het antwoord.

Om deel te nemen aan een echte Tanzaniaanse maaltijd moet u gemakkelijk gekleed zijn, omdat u op een matje zult gaan zitten op de vloer in het huis van uw gastheer. Misschien een vrijetijdsbroek met een wijd overhemd.

Uw gastheer zal van de Ugali, cassave, rijst of enig ander gerecht met 3 vingers van zijn rechterhand een portie nemen en die in zijn mond steken. Als u zich die techniek ook eigen maakt, zult u de smaak van de gerechten heel anders vinden. U zult ontdekken hoe u van de stoofschotels en groenten kleine balletjes kunt maken, net groot genoeg om die naar uw mond te brengen zonder te morsen.

De eerste hap ‘brandt’ misschien een beetje in uw keel, de tweede al wat minder en al gauw bent u gewend aan de ‘heetheid’ van de vele gerechten die voor u op tafel staan en u zult veel meer eten dan u normaal zou doen.

Wanneer u een ‘zeer geëerde’ gast bent, zoals men in Afrika zegt, heeft uw gastvrouw persoonlijk de eend uitgezocht die zij met kokosmelk bereid heeft. Ook zal er een bananen-vleesstoofschotel op tafel staan en Ugali, rijst of aardappelen; al deze gerechten geserveerd in grote kommen, net als het groentegerecht, de gesmoorde kool. Sommige van deze gerechten worden bereid met kokosmelk, andere met aardnoten (pinda’s).

Het dessert bestaat uit vers fruit uit de regio. Het Kilimanjarohotel in Dar Es Salaam, een van de fijnste hotels in Afrika, staat bekend om zijn Tanzaniaanse honing. Honing en kokos horen bij Tanzaniaans fruit en zeker bij ananasschijven.

Elke fruitdrank wordt in Tanzania ‘kwast’ genoemd, die op de lokale markten gekocht kan worden en die altijd bij de maaltijd geserveerd wordt.

Voor en na de maaltijd vindt er een handwassing plaats, waarbij de handen gedroogd wordt met een handdoek die wordt doorgegeven.

De gastvrouw en haar familie zijn zeer hoffelijk. Als u hun huis gaat verlaten, begeleiden zij u tot het portier van uw auto.

‘Asante sana’, (Hartelijk bedankt voor uw gastvrijheid), zegt u dan.

Een Traditioneel Tanzaniaans Menu

Kokos-bonensoep
*
Chapati (Indiaas brood)
*
Eend «Dar es Salaam»
*
Ugali (maïsmeelbrij)
*
Gesmoorde Kool (of Kruidig Gesmoorde Kool) (of Kokoskool)
*
Verse Ananas Met Honing
*
Taart met Afrikaanse vruchten

Hoe kunt U een Tanzaniaans diner presenteren?

Natuurlijk wordt er niet van u verwacht dat u het diner op de vloer presenteert, of u moet het op deze authentieke manier willen.

Richt uw eettafel in als een buffet, met een gewoon wit tafelkleed bekleed. Leg in het midden een handvol bananen met verse kokosnoten erbij, waartussen u bloemen en grote bladeren steekt. Laat het echt Afrikaans lijken. Zet verder in de kamer bridgetafeltjes met het benodigde aantal krukken (8). De servetten moeten helder bedrukt zijn.

Op het gedeelte van de tafel, waar uw gasten het eerst aankomen als zij de eetkamer binnenkomen, zet u de soepterrine met de kokos-bonensoep neer met kleine soepkommen. Vraag uw gasten zichzelf te bedienen, naar de eettafeltjes te gaan en daarna terug te keren voor het hoofdgerecht. Gebruik diepe soepborden voor het hoofdgerecht.

Een grote eettafel is even gezellig!

Het Indiase Chapatibrood wordt in Tanzania, net als in veel landen in Oost-Afrika, bij de maaltijd gegeten. Als u dat wilt maken, u vindt het recept bij het traditioneel feestmenu van Kenia.

Zorg voor kleine dessertborden en een kannetje honing naast een schaal met ananasschijven, en fruitdrank in kroezen.

Koffie en thee kunt u later op de avond serveren met de fruittaart.

Ook kunt u dunne pannenkoekjes, Chapati Majis, serveren bij de koffie. Maak daarvoor dunne pannenkoekjes van pannenkoekenmix. Bestrooi die met suiker, of schenk er wat honing over. Vouw ze dan op en daarna nog eens. Strooi er kaneelsuiker op.

Bron: Bea Sandler. The African Cookbook. Diane & Leo Dillon (Illust.). New York: Carol Publishing Group, 1993. Ingezonden door Koos MANDERS.

Commentaar: Enige opmerkingen bij Bea Sandler’s “The African Cookbook”.

* Een Traditioneel Feestmenu uit Tanzania
Beoordeling
15/03/2017|Categorieën: Maaltijden, Menu's, Tanzania|0 Reacties

Geef een reactie

vijftien − dertien =