* Een Traditioneel Soedanees Feestmenu

Hoe wordt een diner in Soedan geserveerd?

De aandacht en het respect die in Afrika aan gasten gegeven wordt (waar wij nog veel van kunnen leren!) is nergens groter dan in Soedan.

Wanneer een gast een Soedanees huis binnenkomt, krijgt hij meteen Abre of Tabrihana aangeboden, een verfrissende vruchtendrank zonder alcohol, lichtgezoet, die de eetlust niet bederft. Dit is een symbolisch gebaar tegenover de gast, als welkom na zijn ‘lange reis’.

Het diner wordt geserveerd op lage tafels en voor de gasten zijn er gemakkelijke kussens, versierd met struisvogelveren. De tafel is verder leeg.

Het Afrikaanse gebruik van het handwassen aan tafel is ook in Soedan een belangrijk ritueel. Elke gast krijgt een handdoekje om zijn handen te drogen. Elke gast krijgt een grote doek, in plaats van servetten, om zijn knieën te bedekken.

Op een teken van de gastheer wordt het diner geserveerd. Als eerste wordt de soep binnengebracht in soepkommen op een groot, rond, decoratief, koperen dienblad, dat op tafel gezet wordt. De lepels voor de gasten liggen erbij.

Nadat iedereen van de soep genoten heeft, wordt het dienblad van tafel gehaald en een volgend groot dienblad wordt binnengebracht met alle gerechten van het hoofdgerecht, op kralen onderzetters, die door de vrouwen gemaakt zijn.

Er kunnen wel 5 of 6 gerechten op staan om in te ‘dippen’. (Er worden geen messen en vorken gebruikt; lepels kunnen er wel zijn). Maar de meeste Soedanezen eten de gerechten door Kisra of Khubz (hun grote platbroden) te gebruiken, waarmee ze een ‘hap’ uit de gerechten nemen.

Vier gerechten worden voor elke gast afzonderlijk geserveerd: de soep, de salade, de Shata (scherpe kruiderij) en het dessert.

Als het hoofdgerecht geserveerd wordt, worden er ook kleine bordjes of kommetjes binnengebracht waarop de gastheer of -vrouw de salade verdeelt. Iedere gast krijgt een lepel om daarmee de salade te eten.

Na het hoofdgerecht worden de handen weer gewassen en iedereen kijkt uit naar het dessert. Zoetigheid als Crème Caramela wordt meestal geserveerd. Daaraan wordt meer de voorkeur gegeven dan aan fruit.

Er wordt geen drank bij het eten geserveerd, maar er kan naar water gevraagd worden.

Na het diner ontspant iedereen zich en genieten van de beroemde Guhwah, koffie geschonken uit de Jebena, de prachtige kleine koffiekan, in kleine kopjes.

Wanneer de voorkeur gegeven wordt aan thee, dan is dat met kruidnagel of kaneel.

Tenslotte wordt er in het midden van de kamer een wierookbrander aangestoken, gevuld met sandelolie, wat de gasten een gevoel van heerlijke ontspanning geeft.

Een Traditioneel Soedanees Menu

Shorba (Lamssoep «Khartoem»)
*
Rouz Malfulfel (Witte Rijst)
*
Maschi (Tomaten gevuld met gehakte Biefstuk)
*
Salata Ma Jibna (Salade met Kaas)
*
of Vispiramide Met Groene Saus
*
Shata (‘Scherpe’ Kruiderij)
*
Kisra (Soedanees brood)
*
Crème Caramela (Soedanese karamelvla)
*
Kaneelthee

Hoe kunt U een Soedanees diner presenteren?

Gebruik een lage tafel, wellicht in de huiskamer, en leg kussen op de grond eromheen. Herinner uw gasten wel om zich gemakkelijk te kleden als u van plan bent de maaltijd op deze manier te gebruiken.

Gebruik een eenvoudig tafelkleed op de tafel en zet bloemen, in plaats van óp tafel, overal in de kamer. De tafel moet leeg blijven.

Geef uw gasten grote doeken om hun knieën te bedekken in plaats van servetten.

Houd een kan koud sinaasappel- of grapefruitsap bij de hand en bied elke gast een klein glaasje daarvan aan.

U hebt grote dienbladen nodig om de maaltijd te serveren. Op het grootste blad zet u voor elke gast een kom soep, de Shorba; de lepels geeft u door. De gast houdt de kom in zijn linkerhand als hij eruit eet. Als hij klaar is, zet hij de lege kom terug op het dienblad, dat dan in zijn geheel van tafel gehaald wordt.

Gebruik het grote dienblad daarna weer voor de schotel Maschi, een grote kom witte rijst, een kom Salata en 8 kleine kommetjes Shata, de scherpe kruiderij die iedere gast naar eigen smaak gebruikt. Als er nog plaats is op het dienblad, zet er dan nog 8 kleine bordjes of kommetjes op, waarop de gastvrouw de salade serveert.

Wanneer uw gasten te bang zijn om de gerechten met de Kisra op te nemen en te eten, geef hen dan ieder een bord met een vork en een kleine eetlepel en vraag hen zich een portie Maschi en rijst op te scheppen. Zorg voor water op kleine bijzettafeltjes, maar serveer dat pas als er naar gevraagd wordt.

Als de gasten klaar zijn, worden de borden en het bestek op het dienblad gezet en van tafel gehaald.

Op een volgend dienblad serveert u bordjes met de Crème Caramela, mooi versierd met gekonfijte kersen en voor elke gast een lepel.

Een klein blad met theepot en theekopjes (elk met een stukje kaneel erin) en een pot suiker wordt als laatste binnengebracht.

Daarna is het tijd om uw wierookbrander met sandelolie aan te steken, zodat de verfijnde geur van de olie zich in de kamer verspreidt.

 

Bron: Bea Sandler. The African Cookbook. Diane & Leo Dillon (Illust.). New York: Carol Publishing Group, 1993. Ingezonden door Koos MANDERS.

Commentaar: Enige opmerkingen bij Bea Sandler’s “The African Cookbook”. Veel recepten van dit diner komen van elders, dit komt vooral door de gebruikte kruidenmixen (berbere, mitmita, wot kimen…), die Sandler ongeïnspireerd door wat chilipoeder verving.

* Een Traditioneel Soedanees Feestmenu
Beoordeling
27/03/2017|Categorieën: Maaltijden, Menu's, Soedan|0 Reacties

Geef een reactie

12 − 6 =