* Een Zuid-Afrikaans Diner

Hoe wordt een diner geserveerd in Zuid-Afrika?

Uw uitnodiging komt misschien van een Bantu of van een Afrikaner. Wanneer u gevraagd wordt om de hutten in de kraals van een Bantustam als een ‘eerbare’ gast te bezoeken, wordt u met dezelfde gastvrijheid omringd als in de rest van Afrika. Kommen voedsel worden neergezet op matjes op de vloer. Het menu bestaat dan waarschijnlijk uit Putu, de dikke maïspap gemaakt van mealie (een Zuid-Afrikaanse maïssoort), met daarop een scherpe kruidige stoofschotel, gevolgd door eigengemaakt bier. Het is een eenvoudige maaltijd, maar daarom niet minder te genieten dan de veelheid aan delicatessen die u door de Afrikaners geserveerd wordt.
Thuis bij Afrikaners betekent gastvrijheid ‘veel eten’. De tafel is gedekt met een wit tafelkleed. In het midden staan een enorme schaal fruit, kruikjes azijn en worcestersaus en een peper- en zoutstelletje. Glanzend tafelzilver en een porseleinen servies, waarschijnlijk uit Engeland, sieren de tafel. De wijnen zijn van de Kaap van Zuid-Afrika.

Wellicht wordt het diner begonnen met een hartige soep of een visgerecht. Ook kreeftenstaart zou geserveerd kunnen worden, als voorafje of als hoofdgerecht. Of gerechten als bonenbredie, een stoofschotel gemaakt met ‘een dikke schaapsrib’, gebakken met aardappelen en snijbonen.

Wanneer de Zuid-Afrikaners hun gasten werkelijk willen verwennen, maken zij hun speciale versie van kiptaart, bereid met kip, ham of bacon en hardgekookte eieren. Biltong, lange repen gezouten, gedroogd vlees is wellicht de hors d’oeuvre of de snack die geserveerd wordt met brood en boter.

Mealies in welke vorm dan ook, is een must, zowel als groente, als brood, als soufflé of in de soep.

Uw gastvrouw serveert dan misschien ook Sosaties, kokendheet en de saus zelfs nog heter. Sosaties zijn de Zuid-Afrikaanse versie van (barbecue)spiesen. Zij worden altijd geserveerd met knapperige crackers. Bobotie, gehakt rundvlees in een curry, is een typisch gerecht dat uw gastvrouw op uw verzoek graag zal maken. Zuid-Afrikaners houden van koken.

Het dessert bestaat uit fruit en koekjes, een rijke pudding of cake.

Afrikaanse koffie of Engelse thee besluiten het diner.

U krijgt wellicht ook een groot glas koele Mechow aangeboden. Het is een drank die gemaakt is van maïsmeel, dat als een dunne pap bereid wordt en met een beetje suiker gefermenteerd is. Dat laat men 2-3 dagen staan, en men roert het tot het zacht geworden is.

Een Traditioneel Zuid-Afrikaans Menu

Gevulde Zeekreeftenstaart
(voorgerecht)
*
Sosaties
(lamsvlees-abrikozenspiesen)

Gele Rijst met Rozijnen

Groene-Bonensalade
*
Mieliebrood
(maïsbrood)
*
Schijven Meloen
*
Soetkoekies
(traditionele kruidige koekjes)
*
Red Bush Thee

Hoe kunt U een Zuid-Afrikaans diner presenteren?

Uw Zuid-Afrikaans diner moet ‘formeel’ zijn. Gebruik een helder, wit damasten tafelkleed en bijpassende servetten. Dek de tafel met uw beste servies en glanzend tafelzilver. Zet midden op de tafel een schaal met lage bloemen of fruit. Zilveren kandelaars met witte kaarsen horen er ook bij. Kristallen water- en wijnglazen maken de tafel af.

Neem u voor tenminste 2 soorten wijn bij dit diner te serveren.

Begin met de kleine, gevulde kreeftenstaarten op bordjes als voorgerecht. Serveer er bijvoorbeeld een droge, witte chablis bij.

De Sosaties kunt u op een heel bijzondere manier serveren: leg op een houten schaal een kool (waarvan de bodem afgetopt is, zodat de kool kan staan); steek daar de 8 spiesen in en garneer de schaal met plakjes tomaat. Maar eerst serveert u de gele rijst en de bonensalade, gevolgd door de Sosaties. Een goede rosé is ideaal voor deze gang.

Geef het Mealiebrood, in dunne plakken of vierkantjes, door op een broodplank die bedekt is met een stoffen servet. Geef er een kommetje boter bij die u even opgeklopt heeft. Vergeet de kannetjes azijn en worcestersaus niet, en het peper- en zoutstelletje.

Serveer na het diner schijven suikermeloen, kanteloep of watermeloen. De Soetkoekies kunt u daarna serveren met versgezette koffie, of later op de avond

Bron: Bea Sandler. The African Cookbook. Diane & Leo Dillon (Illust.). New York: Carol Publishing Group, 1993. Ingezonden door Koos MANDERS.

Commentaar: Enige opmerkingen bij Bea Sandler’s “The African Cookbook”.

* Een Zuid-Afrikaans Diner
Beoordeling
15/02/2017|Categorieën: Maaltijden, Menu's, Zuid-Afrika|0 Reacties

Geef een reactie

een − 1 =