Eendenborst met Exotische Vruchten en Safari

Dit heb ik gemaakt op 31 december 2013. Het recept heb ik al veel langer: het dateert van oktober 1992.

In het recept wordt Safari gebruikt. Safari is een likeur waarin onder andere de volgende smaken zijn verwerkt: passievrucht, mango, papaja, citroen en limoen. Er bestaan twee versies, de standaard Safari met een alcoholpercentage van 20% en de Safari Senza, die 14,9% alcohol bevat. Safari kan puur gedronken worden, of on the rocks. Het is echter vooral een populaire mixdrank. Een voorbeeld hiervan is de combinatie met sinaasappelsap. (Safari Orange).

Ingrediënten:

150 g vers ongezouten spek
1 wortel
1 ui
1 seldertakje
boter
1 el tomatenpuree
5 dl rundsbouillon
1 takje tijm
1 laurierblaadje
2 grote eendenborsten
1/2 mango
1/2 papaja
2 passievruchten
2 el griessuiker
0,5 dl azijn
1 glaasje safari
peper en zout

Bereiding:

  1. Snij het spek in stukjes. Maak de wortel, de ui en het seldertakje schoon en snij ze eveneens in stukjes.
  2. Bak het spek met de groenten mooi bruin in boter, voeg de tomatenpuree erbij, laat even meebakken en overgiet met de bouillon. Voeg het takje tijm en het laurierblaadje toe. Laat de bouillon voor de helft inkoken, giet door een zeef en schep het vet af.
  3. Snij het vel van de eendenborsten en kruid deze met peper en zout. Schil de mango en de papaja, verwijder de pitten en snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Halveer de passievruchten.
  4. Smelt in een pan een nootje boter en bak de eendenborsten ca. 3 minuten aan elke kant. Neem ze uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.
  5. Giet het vet uit de pan en strooi er de suiker in. Laat de suiker op een zacht vuurtje karameliseren en blus met de azijn.
  6. Laat terug loskoken en voeg de bruine saus toe. Breng het geheel aan de kook, voeg er de mango, de papaja en een glaasje Safari bij. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Snij de eendenborsten in plakjes van 0,5 cm en schik ze in waaiervorm op 4 borden. Lepel er de saus over en versier met een halve passievrucht. Serveer er aardappelkroketjes bij.
Eendenborst met Exotische Vruchten en Safari
4 (80%) 1 stem[men]

Geef een reactie

zeven − een =