Feijoada Completa (Vleesgerecht met Zwarte Bonen)

Feijoada is een stoofpot van bonen en verschillende soorten vlees. Het is één van de meest typische Braziliaanse gerechten die er zijn, en wordt ook veel gegeten in Angola, Portugal en Kaapverdië. 

De belangrijkste ingrediënten zijn zwarte bonen en varkensvlees. Het gerecht wordt geserveerd met rijst, kool, farofa en sinaasappel. Deze meest typische variatie heet ook wel “feijoada carioca”, naar de inwoners van Rio de Janeiro. Elke staat heeft wel zijn eigen variant, die soms behoorlijk kan verschillen van de versie uit Rio de Janeiro. In Sergipe wordt bijvoorbeeld sla toegevoegd, terwijl in Bahia belangrijke bestanddelen als varkensoor en varkensstaart onder geen voorwaarde in de feijoada mogen, hetgeen in Rio de Janeiro wel gebruikelijk is. In het noordoosten gebruikt men bovendien vaker bruine bonen in plaats van zwarte bonen.

In het zuiden en zuidwesten van Brazilië zijn woensdag en zaterdag de traditionele feijoada-dagen. In andere delen van het land verschilt de traditionele dag per regio. 

Ingrediënten:

450 g gerookte rundertong
450 g gerookt varkensvlees (ribbetjes, lendestuk of karbonades), indien beschikbaar
225 g gerookt of gedroogd rundvlees, in één stuk
225 g chorizo ​​of een andere gerookte gekruide worst van varkensvlees
225 g verse varkensworst
1 varkenspoot, indien beschikbaar
3.5 liter water
800 g gedroogde zwarte bonen
350 g mager spek, in een stuk, zwoerd verwijderd
450 g mager rundergebraad, in een stuk
2 eetlepels spekvet
225 g grof gehakte uien
1 eetlepel fijngehakt knoflook
3 middelgrote tomaten, geschild, ontpit en grof gehakt
2 tabasco-pepers uit blik, afgegoten, ontpit en fijngehakt
1 theelepel zout
1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
5 grote sinaasappels, geschild
1/2 bosje platte peterselie, grof gehakt
5 à 6 takjes verse koriander, grof gehakt

Bereiding:

 1. DE AVOND VOORAF: plaats de tong, het gerookt varkensvlees en het gerookt of gedroogd rundvlees in aparte pannen en bedek het vlees met koud water. Laat het de hele nacht weken. De dag erna begint u met het voorkoken van de verschillende soorten vlees.
 2. DE TONG: giet de tong af, bedek met water en breng op een hoog vuur aan de kook. Dek de pan gedeeltelijk af, verminder de hitte en laat de tong 2.5 uur sudderen. De tong moet met water bedekt blijven; voeg indien nodig meer kokend water toe. Als de tong gaar is, haalt u het vlees uit het water en laat het iets afkoelen. De tong is gaar als het puntje zacht is en het vel loslaat. Stroop het vel van de gare tong en verwijder eventueel het keelstuk met een scherp mes.
 3. HET GEROOKT RUNDVLEES: giet het rundvlees af, bedek met water en breng op een hoog vuur aan de kook. Laat 30 minuten zonder deksel sudderen, giet het dan af en houd het apart.
 4. HET OVERIGE VLEES: giet het gerookt varkensvlees af, voeg de gerookte worst, de verse worst en varkenspoot toe en bedek met water. Breng op een hoog vuur aan de kook. Laat 15 minuten zonder deksel sudderen, giet dan af en en zet het vlees opzij.
 5. DE BONEN: Breng 1 uur nadat u de tong hebt opgezet 3 liter water aan de kook in een grote soeppan. Voeg de bonen toe en kook ze gedurende 2 minuten. Zet de vuur uit en laat de bonen gedurende 1 uur-1.5 uur weken.
 6. Voeg dan de geschilde tong, het gerookt rundvlees, het gerookt varkensvlees, de varkenspoot en het spek toe. Breng aan de kook, et het vuur laag laag, doe een deksel op de pan en laat het 1 uur sudderen. Controleer af en toe het water in de pan. Het moet een beetje inkoken, waardoor de bonen vochtig en licht soepig worden.  Als de bonen te droog worden, voegt u wat kokend water toe.
 7. Verwarm de oven tot 120°C. Leg de tong in een grote hittebestendige schotel, bedek die met folie en plaats hem in de oven om warm te blijven.
 8. Voeg het mager rundergebraad aan de pan toe en kook de bonen en vlees gedurende 1 uur.
 9. Was één van de sinaasappels grondig en voeg die in zijn geheel aan de pan toe.
 10. Voeg tenslotte de gerookte en verse worst toe en kook 30 minuten.
 11. Wanneer de vlees gaar is, haalt u het uit de pan en plaatst u het in de oven, op de schotel met de tong.
 12. Schep het vet uit de pan met de bonen en verwijder de pan van het vuur.
 13. DE SAUS: Smelt het spekvet op een middelhoog vuur in een zware koekenpan van 20-25 cm doorsnede.
 14. Voeg de uien en knoflook toe en kook, terwijl u regelmatig roert, gedurende 5 minuten of tot de uien zacht en doorschijnend zijn maar niet bruin. Roer er de tomaten, tabasco-pepers, zout en zwarte peper door en laat 5 minuten sudderen.
 15. Haal met een schuimspaan 2 kopjes bonen uit de pan en voeg ze toe aan de koekenpan.
 16. Plet ze grondig in het uienmengsel, bevochtig ze met 0.5 liter bonenvloeistof terwijl u ze plet. Laat de saus gedurende 15 minuten over lage hitte sudderen, terwijl u af en toe roert.
 17. Schraap dan met een rubberen spatel de saus in de pan met bonen en kook alles op een laag vuur, terwijl u af en toe roert,  over lage hitte, gedurende 20 minuten. Verwijder de sinaasappel. Schep met een schuimspaan het vlees uit de pan. Roer er de peterselie en koriander door.
 18. PRESENTATIE: Met een groot, scherp mes snijdt u de rundertong, het gerookt rundvlees, het spek, rundergebraad, het gerookt varkensvlees en de varkenspoot in stukken en scheidt u de gerookte en verse worstjes. Traditioneel wordt al het vlees gepresenteerd op een grote, verwarmde schotel met de gesneden tong in het midden, het vers vlees aan de ene kant, de gerookte vlees aan de andere kant.
 19. Breng de bonen over naar een dienschotel. Snijd de resterende 4 sinaasappels in schijfjes van ruim een halve centimeter en schik ze op een schaal.
 20. Serveer met in afzonderlijke kommen en schotels opgediende Arroz Brasileiro (Rijst met Tomaten en Uien), Farofa de Manteiga (Geroosterd Maniokmeel), Pao de Queijo (Kaassoesjes), Couve a Mineira (Koolreepjes) en Molho de Pimenta e Limao (Peper- en Limoensaus)
Feijoada Completa (Vleesgerecht met Zwarte Bonen)
Beoordeling

Geef een reactie

4 + twaalf =