Flaounitses (Kaaspasteitjes)

Deze heerlijke pasteitjes worden vooral gegeten op het eiland Cyprus. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Midden-Oosten, maar om politieke en culturele redenen wordt Cyprus soms ook tot Europa gerekend.

De pasteitjes zijn gevuld met halloumi en ook soms met rozijnen; ze worden gegarneerd met sesamzaadjes. Het is feestelijk voedsel, dat door de orthodoxe christenen op Goede Vrijdag wordt bereid, om op Paaszondag te worden verorberd. Halloumikaas vindt u in Turkse winkels en bij Delhaize. Deze kaas heeft een typische smaak en textuur en is moeilijk te vervangen.

Ingrediënten:

375 g bloem
2 eetlepels plantaardige boter
1 ei
0,8 dl koud water
zout

Vulling:
300 g geraspte halloumikaas
7 eieren
2 theelepels verse munt of 1 theelepel gedroogde
1 ½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels rozijnen, indien gewenst

Afwerken:
ei om te bestrijken
sesamzaadjes

Bereiding:

  1. Meng bloem en zout in een grote mengkom. Voeg het ei vermengd met het water toe en meng tot een stevig deeg. Kneed het licht, bedek het en laat 30 minuten rusten.
  2. Meng de ingrediënten voor de kaasvulling met een houten lepel – roer er geleidelijk de eieren en de munt door; het moet een tamelijk stevige pasta worden.
  3. Rol het deeg dun uit en snij er 10 cirkels van 7,5 tot 10 cm doorsnee uit.
  4. Pak een deegrondje en bevochtig de randjes met water. Leg een eetlepel vulling in het midden. Maak er een pakketje van in de vorm van een driehoek van, door het deeg op 3 punten omhoog te trekken. Verzegel de randen door ze goed op elkaar te drukken.
  5. Werk af met opgeklopt ei en besprenkel met sesamzaadjes.
  6. Leg de pasteitjes op met boter ingewreven bakpapier en bak ze in een hete oven gedurende 20 minuten goudbruin. Warm of koud opdienen.
Flaounitses (Kaaspasteitjes)
5 (100%) 2 stem[men]
01/09/2016|Categorieën: Cyprus, Kaasgerechten, Pasen, Snacks|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

1 × vijf =