* Focus op Ohio

ohio_map

 

Ohio (USA)

Ohio is een van de staten van de Verenigde Staten in het Middenwesten. De standaardafkorting is OH en de hoofdstad Columbus. Ohio staat bekend als de Buckeye State (paardenkastanje) en daarom worden inwoners van Ohio ook wel Buckeyes genoemd.

De Engelse naam ‘Ohio’ gaat terug op het Irokese woord ohi-yo’, dat ‘grote stroom’ betekent. De staat maakte oorspronkelijk deel uit van het Noordwestterritorium en trad toe tot de Amerikaanse Unie als de 17e staat op 1 maart 1803. De Ohio-rivier vormt de grens tussen de staat Ohio en de staten West Virginia en Kentucky.

In 1835 vond er tussen Ohio en Michigan een conflict plaats om het bezit van een stuk grond dat bekendstaat als de Toledo Strip. De eerst bekende uitbraak van varkenspest in de wereld vond plaats rond 1830 in Ohio. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog behoorde Ohio tot de Unie.

De staat Ohio beslaat 116.090 km², waarvan 106.154 km² land. Ohio grenst in het noorden aan de staat Michigan en het aan de overkant van Eriemeer gelegen Canada. In het westen grenst het aan Indiana, in het oosten aan Pennsylvania en in het zuiden aan Kentucky en West Virginia. Ohio behoort tot de Eastern-tijdzone.

Een groot gedeelte van de oostelijke en zuidelijke grens wordt gevormd door de rivier de Ohio. De noordelijke helft van de staat is vrij vlak, het zuiden is wat heuvelachtiger. Het hoogste punt is de top van Campbell Hill (472 m). Ohio telt meer dan 2500 meren.

De grootste stad in Ohio is hoofdstad Columbus. Andere grote plaatsen zijn Cincinnati, Toledo, Akron, Cleveland en Dayton.

In 2015 telde Ohio 11.613.423 inwoners, ongeveer een vierde daarvan is van Duitse afkomst. Het bruto product van de staat bedroeg in 1999 362 miljard dollar. Ohio heeft te maken met een negatief netto migratiecijfer en een toenemende werkloosheid.

Cuisine:

Een populaire snack in Ohio zijn Zuurkoolballen, een “gehaktbal” gemaakt met zuurkool en een combinatie van ham, bacon, en varkensvlees. Het recept werd in de late jaren 1950 uitgevonden door twee broers, Max en Roman Gruber voor hun vijf sterren restaurant Gruber, gelegen in Shaker Heights, Ohio. Er wordt overigens een jaarlijks Zuurkoolfestival gehouden in Waynesville, Ohio, waarbij zuurkoolballen, samen met andere zuurkoolspecialiteiten worden geserveerd.

Clam bakes zijn meer populair in het noordoosten van Ohio dan in enige andere regio van de Verenigde Staten, buiten New England. Een typische clam bake bevat doorgaans mosselen, kip, zoete aardappelen, maïs en andere bijgerechten. Anders dan in New England, wordt geen zeewier gebruikt en de mosselen, kip en zoete aardappelen worden allemaal samen in een grote pan gestoomd.

Overdaad schaadt!

Overdaad schaadt!

Andere specialiteiten:

  • Buckeyes: Buckeye is snoep gemaakt van een pindakaasmengsel dat vervolgens gedeeltelijk in chocolade wordt gedompeld . Het snoepje lijkt op de vrucht van de paardenkastanje.
  • Shaker lemon pie: Ook bekend als Ohio Lemon Pie. De vulling bestaat uit citroenen, suiker en eieren en eenmaal bereid is die te vergelijken met vla of lemon curd. De taart wordt traditioneel warm geserveerd.
  • Cincinnati chili: een chiligerecht dat typisch is voor Cincinnati. Het is een dunne vlees-chili, meestal geserveerd met spaghetti en gegarneerd met geraspte kaas. Het wordt soms ook geserveerd bij hotdogs.
  • Goetta: Een Duits-Amerikaans ontbijtgerecht. Goetta is een delicatesse gemaakt van haver en gemalen varkensvlees dat op een bakplaat krokant gaar wordt gebakken. Het wordt vaak geserveerd met appelboter of ketchup.
  • Kielbasa: traditionele Poolse worst gemaakt van varkensvlees, rundvlees of kalfsvlees . In Ohio wordt die meestal geserveerd met zuurkool en vaak ook op een sandwich van roggebrood met mosterd, zuurkool en augurken.
  • Pierogi: een Poolse schotel. Pierogies zijn soezen gevuld met aardappelen, zuurkool, gemalen vlees of kaas. Ze worden traditioneel gebakken in boter met uien.
  • City Chicken: de naam is misleidend… het gerecht wordt meestal gemaakt van varkensvlees. Het is een gerecht waarin blokjes vlees op spiesjes worden gefrituurd of gebakken De spiesjes worden soms ook gepaneerd. Dit gerecht is het meest populair in de grotere omgeving van Cleveland.
  • Polish Boy: In Cleveland is een Poolse Jongen een sandwich bestaande uit gegrilde kielbasa op een broodje met frieten, barbecue saus en koolsalade. De kielbasa wordt soms ook gefrituurd.

Recepten en Artikels op deze Website:

26/08/2016|Categorieën: Landeninfo, Ohio|0 Reacties

Geef een reactie

tien + 20 =