Gans uit Visé

De gans uit Visé wordt niet opgevuld maar eerst gekookt en daarna gebakken; vervolgens met een warme knoflooksaus opgediend.

Ingrediënten:

1 jonge, niet schoongemaakte gans van 5 kg
1 bouquet garni
2 grote uien
4 kruidnagels
1 hele bol knoflook.
15 teentjes knoflook.
250 g wortelen
1 tl bonte peper (gemengde peper, poivre garni)
25 g boter
2 eetlepels bloem
1 liter melk
4 eidooiers
2 dl slagroom.
zout

Bereiding:

 1. Verwijder de kop, ingewanden, lever en maag van de gans. Haal het vet van de gans en houd het apart. Leg de gans met de ingewanden in een grote pan en bedek met gezouten water. Breng aan de kook op een  hoog vuur tot er schuim wordt gevormd.
 2. Schil ondertussen de wortelen. Schil ook de uien en prik ze in met de kruidnagels. Verwijder de buitenste schilletjes van de knoflookbol maar laat hem heel.
 3. Schuim de bouillon af, voeg dan de uien, de knoflookbol, de wortelen, het bouquet garni en de peperkorrels toe. Als de bouillon terug kookt, zet u het vuur laag en laat u de gans 2 uur sudderen.
 4. Smelt ondertussen het apart gehouden ganzenvet zachtjes in een braadpan.
 5. Pel de 15 teentjes knoflook en kook ze gedurende 20 minuten in de melk.
 6. Als de gans gaar is, haalt u ze uit de bouillon en laat ze uitlekken. Snijd ze in stukken. De bouillon houdt u apart.
 7. Filter het gesmolten vet (4) in een kommetje, neemt er 2 eetlepels van en doe ze terug in de braadpan, samen met de boter. Laat op middelhoog vuur smelten. Zodra het vet bruist, laat u de ganzenstukken aan alle kanten bruinen.
 8. Giet 2 eetlepels van het vet in een andere pan, verwarm op middelhoog vuur en strooi er de bloem bij. Roer het mengsel met een houten lepel. De bloem  mag niet kleuren!. Voeg onder voortdurend roeren 2,5 dl ganzenbouillon toe en blijf roeren tot de saus glad en tamelijk dik is geworden. Zet dan het vuur zo laag mogelijk.
 9. Klop de eidooiers met een eetlepel ganzenbouillon in een kom. Meng hier een eetlepel van het sausmengsel (7) door, terwijl u voortdurend roert met een houten lepel.  Giet vervolgens dit eimengsel terug in de saus en blijf 2 minuten roeren. Haal dan de pan van het vuur.
 10. Giet het knoflook (5) af en gooi de melk weg. Roer de room en het knoflook door de saus. (Mix de saus en warm eventueel terug op.)
 11. Leg de ganzenstukken met het braadvocht op een grote warme schotel. Giet de knoflooksaus erover en serveer direct.
Gans uit Visé
Beoordeling

Geef een reactie

4 − vier =