Gebraden Gans

Bijvoet is een inheemse plant met paarsachtige stengels, donkergroene bladeren en kleine gele bloemen, die vaak in het wild groeit.  Te verkrijgen in gespecialiseerde kruiden- of natuurwinkels.

Deze gans is overigens een traditioneel Deens kerstgerecht.

Ingrediënten:

350 g gedroogde pruimen
1 gemeste gans (4 kg)
1/2 citroen
4 zachte zure appels (Boskoop)
1 grote ui
2 theelepels gedroogde bijvoet
zout
versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. De pruimen met water bedekken en een nacht laten weken.
  2. De volgende dag de gans van binnen en van buiten afspoelen, eventueel grote stukken vet verwijderen. De gans met keukenpapier droogdeppen. Daarna de binnen- en buitenkant inwrijven met de doorgesneden citroen.
  3. De uitgelekte pruimen ontpitten en daarna grof hakken. Appels schillen en in stukjes snijden. Ui schillen en in achten snijden. Alles dooreen mengen. De bijvoet door dit mengsel roeren.
  4. De gans van binnen en buiten inwrijven met zout en peper, en daarna met het mengsel vullen. De openingen vaststeken met prikkertjes en daarna kruiselings garen erom wikkelen. Het vel van de hals met een prikkertje op de rug vaststeken, en de poten en vleugels opbinden.
  5. De gans vervolgens op een rooster leggen met een braadslee eronder, en in een voorverwarmde oven van 180 °C schuiven. De gans 3 – 3 1/2 uur braden. Het braadvet uit de vetpan scheppen, maar de gans in totaal maar twee tot drie keer bedruipen. Uit de gare gans loopt lichtgeel vocht als we er met een dun stokje of een scherp mes insteken.
  6. Vijf minuten voor het einde van de braadtijd de gans bestrijken met water met veel zout. Het vel wordt dan heel knapperig. De gans nog 10 minuten in de uitgeschakelde oven laten rusten, daarna op een voorverwarmde schotel leggen. Draadjes en prikkers verwijderen. De vulling uit de gans halen en weggooien (smaakt tanig!!). De vulling dient alleen om de gans geur en aroma te geven. De gans nu trancheren en serveren.
  7. Serveren: traditioneel wordt de gans geserveerd met rodekool, zoete gebakken aardappelen en appels, gevuld met pruimen. Aan tafel wordt een stevige rode wijn gedronken.
  8. Wie graag saus heeft bij dit gerecht, moet het vet van het braadfond scheppen, het aanlengen met kokend water en naar eigen smaak afmaken.
Gebraden Gans
Beoordeling

Geef een reactie

elf − zeven =