Gegratineerde Oesters

Een zeer klassiek recept dat diegenen die liever geen rauwe oesters slurpen, zal kunnen overtuigen. De oesters worden in een delicate saus in hun schelpen gebakken en daarna worden ze gegratineerd.

Ingrediënten:

300 g verse garnalen (ongepeld gewogen)
24 gesloten, grote oesters
1/8 liter slagroom
ca. 1/8 liter droge witte wijn
50 g boter
30 g bloem
1 eidooier
zout, witte peper
snufje gemalen nootmuskaat
grof zeezout
100 g versgeraspte gruyère
4 eetlepels paneermeel

Bereiding:

  1. Garnalen pellen. Op zeef onder koud stromend water even afspoelen en wegzetten.
  2. De oesterschelpen met een oestermes openmaken (zie tips in de rubriek keukenlatijn), oesters eruit halen en het vocht in een litermaat gieten. De 24 diepe kanten van de schelpen bewaren. Het oestervocht en de room met de witte wijn aanvullen tot net 1/2 liter.
  3. De boter in een pan smelten maar alleen goudgeel laten worden. De bloem toevoegen en al roerende even laten bruinen. Langzaam het vocht uit de litermaat erbij gieten. De saus even laten opkomen en dan op een zacht vuurtje ca. 3 minuten laten trekken.
  4. De eidooier met een beetje saus loskloppen en daarna door de saus roeren. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
  5. De garnalen in de saus doen. Nu telkens 1 lepel saus in een diepe oesterschelp leggen, een oester erop leggen en daarop weer wat saus scheppen.
  6. In een ronde pan met oren of een diep deksel van een vuurvaste schotel een dikke laag grof zeezout strooien en daarin de gevulde oesterschelpen zetten. (De zoutlaag dient om de schelpen steun te geven, maar ook om het gerecht op tafel warm te houden),
  7. De pan in een voorverwarmde oven van 220° C (gas: stand 4) schuiven en de oesters 6-8 minuten bakken, tot de saus begint te pruttelen.
  8. De schaal uit de oven halen, de oesters bestrooien met een mengsel van gruyère en paneermeel en ze dan nog 3 minuten onder de voorverwarmde grill gratineren.
  9. Onmiddellijk serveren.
  10. Geef bij de oesters partjes citroen, knapperig geroosterd witbrood en een koele mousserende wijn.
Gegratineerde Oesters
Beoordeling

Geef een reactie

zestien − twee =