Gevulde Forel

Dit gerecht wordt nog verfijnder als de vis wordt ontgraat voor hij wordt gevuld. Misschien is de visboer bereid om dit karwei voor zijn rekening te nemen.

Ingrediënten:

2 grote forellen, samen ca. 700-900 g, koppen verwijderd, schoongemaakt en zo mogelijk graten verwijderd, van binnen en van buiten bestrooid met wat zout en peper.

vulling 1:
6 gedroogde pruimen of gedroogde abrikozen, 2-3 uur geweekt in heet water en daarna fijngehakt of verse pruimen of verse abrikozen, geschild en fijngehakt
1 granaatappel of een gewone appel en 1 eetlepels citroensap
2 grote uien, gesnipperd
1 1/2 theelepel gedroogde basilicum
30 g boter
zout en peper

vulling 2:
75 g kortkorrelige rijst of pandanrijst, 6 minuten gekookt in borrelend water en daarna uitgelekt
85 g boter
3 eetlepels fijngehakte peterselie
1 1/2 theelepel fijngehakte gemberwortel
60 g rozijnen, 2 uur geweekt in heet water
zout en peper

overige ingrediënten:
1 1/2 dl witte wijn of 3/4 dl olijfolie en 30 g boter

Bereiding:

  1. Knip de vinnen van de vis en verwijder de kop. Snijd de rug met een scherp mes tot op de middengraat open. Maak de vis open, zodat hij plat op het werkvlak ligt. Trek de graat aan de kopkant omhoog en maak hem voorzichtig tot aan de staart los.
  2. Maak een van beide vullingen door de voorbereide ingrediënten door elkaar te mengen.
  3. Halveer voor vulling 1 de granaatappel, pel er voorzichtig de zaden uit en gooi de rest weg. Of schil de gewone appel, snijd hem in blokjes en bedruppel ze met citroensap om verkleuren te voorkomen. Fruit de ui glazig in de boter en laat iets afkoelen voor de snippers door de vruchten worden gemengd. Breng stevig op smaak met zout en peper.
  4. Meng voor vulling 2 alle genoemde ingrediënten door elkaar als de rijst nog heet is, maar laat de vulling wel afkoelen voor hij in de vis wordt gestopt.
  5. Vul de vissen. Het is niet nodig om de openingen dicht te maken, maar schep de vissen wel voorzichtig in en uit de pan.
  6. Leg de gevulde vissen in een pan met antiaanbaklaag, giet er de wijn over, zet het deksel op de pan en laat 8-10 minuten pocheren. Of bak de vissen in dezelfde tijd in het mengsel van olie en boter en keer ze daarbij eenmaal om.
  7. Een derde manier is om ze 30-35 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven te zetten. Zet ze dan in een beboterde schaal, giet er de wijn over, bestrooi ze met wat zout en peper en bedruppel ze met 2-3 eetlepels gesmolten boter.
  8. Serveer de vissen, hoe ze ook mogen worden bereid, altijd heet.
Gevulde Forel
Beoordeling

Geef een reactie

9 + 20 =