Gevulde Vijgen met Honing en Kaneelsaus

Hoewel Chef-kok Johan Vergonet sinds 1997 het fornuis laat voor wat het is, laat hij als erfenis dit feestelijk nagerecht na.

Ingrediënten:

12 rijpe vijgen
6 eetlepels honing
90 gram ongezoete chocolade
270 gram amandelen

voor de kaneelsaus:
3 dl ongezoete room
1 kaneelstokje
2 eidooiers
4 eetlepels suiker
kaneelpoeder
4 takjes mint
4 of 8 halve geblanceerde amandelen

Bereiding:

  1. Snijd de vijgen kruislings in en haal de vier delen van de vijg voorzichtig van elkaar, zodat de vrucht op een bloem lijkt.
  2. Smelt de chocolade en de honing op een laag vuur in een pan met een dikke bodem. Laat het mengsel enigszins afkoelen en roer de gehakte amandelen er door. Vul de vijgen met dit mengsel.
  3. Giet de lauwe room in een steelpan en voeg het kaneelstokje toe. Breng het aan de kook, haal de pan van het vuur en laat het mengsel trekken.
  4. Klop de eidooiers met de suiker tot een licht mengsel en giet het geleidelijk bij de room. Verwarm het mengsel al roerende op een laag vuur tot het lobbig wordt. Laat het afkoelen op kamertemperatuur.
  5. Giet wat saus op een sierlijk bord en beweeg het bord langzaam heen en weer, zodat de bodem wordt bedekt. Leg hierop de gevulde vijgen en strooi er wat kaneel omheen. Garneer het dessert met een takje mint en de halve amandelen.
  6. TIP: Leg een vel vetvrij papier op de saus terwijl deze afkoelt of strooi de helft van de suiker over de saus. Op beide manieren wordt velvorming voorkomen.
Gevulde Vijgen met Honing en Kaneelsaus
Beoordeling

Geef een reactie

14 − 8 =