Injera (Ethiopisch Brood, met “teff”)

Injera is een pannenkoekachtig brood gemaakt van teff-meel. Het wordt traditioneel gegeten in Ethiopië, Eritrea, Somalië (waar het ook laxoox en canjeero heet), Jemen, Noord-Kenia en bij de Nuer in Zuid-Soedan.

Om injera te maken mengt men teff met water en laat het enkele dagen gisten, zoals bij zuurdesem. Hierdoor krijgt de injera een lichtjes zurige smaak. Dan wordt hij in platte koeken gebakken, hetzij op een speciaal elektrisch vuur of vaker op een kleiplaat (mogogo) boven een open vuur.

Naar de vorm doet injera denken aan een Franse crêpe of de Zuid-Indische dosa: een platte cirkelvormige koek die als bodem dient voor andere voedingsmiddelen. De smaak en de textuur zijn echter uniek. Als bovenlaag gebruikt men een keuze aan stoofschotels, soms salades (de Ethiopisch-orthodoxe vasten vereist veganisme), of gewoon nog een extra injera (zogenaamde injera firfir).

Injera wordt met de rechterhand gegeten. Men scheurt kleine stukken af van een grote koek in het midden van de tafel, en gebruikt die om de stoofschotel en de salade vast te nemen. Na afloop heeft de injera een deel van het vocht en de smaak van het voedsel geabsorbeerd, en wordt hij zelf ook opgegeten – de injera fungeert dus als bestek, bord en voedsel tegelijkertijd. De maaltijd is ten einde als het injera-“tafelkleed” op is. [Bron: Wikipedia].

Ingrediënten:

180 g gemalen teff
5 dl water
zout naar smaak
plantaardige olie, voor de koekenpan

Bereiding:

 1. Meng de gemalen teff met het water en laat het op kamertemperatuur staan in een kom bedekt met een theedoek,  totdat het mengsel borrelt en het zuur geworden is, hetgeen tot 3 dagen kan duren. Het mengsel moet de consistentie van een dun pannenkoekbeslag hebben.
 2. Roer er beetje bij beetje wat zout bij; u mag de smaak ervan nauwelijks proeven.
 3. Smeer een (tefal) koekenpan met een doorsnede van 20 cm  (of een grotere indien u dat wenst) in met olie en verhit die op een middelhoog vuur.
 4. Giet genoeg beslag in de pan om de bodem van de pan te bedekken, ongeveer 0,7 dl beslag zou moeten volstaan voor een pan van 20 cm doorsnede. Begin onmiddellijk te draaien met de pan, zodanig dat het beslag mooi verdeeld is (dit is de klassieke Franse methode voor flensjes). Injera is niet flinterdun: u moet een beetje meer beslag gebruiken dan u zou doen voor flensjes, maar minder dan u zou doen voor pannenkoeken.
 5. Injera wordt maar aan één kant gebakken en de bodem mag niet bruin worden. Als al het vocht verdampt is en er een heleboel “gaten” in de injera verschijnen, haalt u het brood uit de pan en laat u het afkoelen. Als de eerste injera niet helemaal gaar blijkt te zijn, kunt u proberen minder beslag te gebruiken en het brood iets langer te bakken. Let er echter op het niet te lang te bakken. Injera moet zacht en gemakkelijk te vouwen zijn,
  zodat het kan worden opgerold als een pannenkoek.
 6. Leg plasticfolie of alufolie tussen de opeenvolgende injeras, zodat ze niet aan elkaar kleven.
 7. Om te serveren, legt u één injera op een bord en schept u de door u gekozen gerechten er bovenop (bijvoorbeeld doro wat of alicha). Serveer extra injera apart (opgerold).
Injera (Ethiopisch Brood, met “teff”)
Beoordeling
14/10/2016|Categorieën: Bijgerecht, Brood, Ethiopië|Tags: |2 Reacties

2 Reacties

 1. Shari 11/12/2017 om 16:44 - Antwoorden

  Moet er geen gist in het beslag? Ik lees dit in verschillende recepten. Ik deed het alvast zoals hierboven beschreven en moet nog 1 dagje wachten om het resultaat ervan (hopelijk) te mogen bewonderen!

  • DeeBee 14/12/2017 om 15:08 - Antwoorden

   In “injera zonder teff” wordt inderdaad gist gebruikt (zie recept). In “injera met teff” is dat niet nodig, omdat de teff met water wordt gemengd en men het dan enkele dagen laat gisten, zoals bij zuurdesem (brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van bakkersgist).

Geef een reactie

dertien − zes =