Injera (Ethiopisch Brood, zonder “teff”)

Injera is een soepel, licht gefermenteerd plat brood (meer een pannenkoek) dat typisch is voor Eritrea en Ethiopië. Het wordt altijd bij Doro Wat (een kiprecept) geserveerd. De bedoeling is dat u de kip in stukken injera wikkelt en ze zo oppeuzelt. Injera wordt van teff gemaakt, een gierstsoort. Indien u geen teff kunt vinden, is dit recept een alternatief.

Ingrediënten:

190 g witte bloem
65 g zelfrijzend bakmeel
30 g tarwebloem
1 pakje droge gist
6 dl warm water
1/2 theelepel baksoda (is iets anders dan bakpoeder!)
1/2 theelepel zout

Bereiding:

  1. Meng de bloemsoorten en de gist in een aardewerk of glazen kom goed door elkaar. Voeg het warme water toe, kneed tot een vrij dun, smeuïg beslag is ontstaan en laat dit op kamertemperatuur 3 dagen rusten, met een handdoek erop.
  2. Roer het beslag eenmaal per dag door. Het gaat bubbelen en rijzen.
  3. Voeg, voordat u de injera gaat maken, het bakpoeder (baking soda) en het zout toe en laat het beslag nog 10-15 minuten staan.
  4. Verwarm een kleine braadpan (20 cm diameter) tot een druppel water op de bodem ‘springt’ en giet dan vlug 3/4 dl van het beslag in de pan. Schud de pan, zodat de hele bodem gelijkmatig is bedekt en laat de pan opnieuw goed heet worden. De injera wordt slechts aan één kant gebakken en de onderkant mag niet bruin worden.
  5. Neem de injera uit de pan als het vocht is verdampt en de oppervlakte ‘ogen’ begint te vertonen. Laat de injera afkoelen en stapel ze op een bord.
  6. ls de eerste injera niet goed gaar is, neem dan voor de volgende wat minder beslag en/of bak ze wat langer, maar ook weer niet te lang. Injera moet zacht en soepel zijn, zodat hij als een pannenkoek kan worden opgerold of gevouwen.
Injera (Ethiopisch Brood, zonder “teff”)
Beoordeling
14/10/2016|Categorieën: Bijgerecht, Brood, Ethiopië|0 Reacties

Geef een reactie

zeventien − zestien =