Irish Stew van Lamsvlees

Irish stew (Iers: stobhach Gaelach) is een traditioneel Iers gerecht. Het is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, schapenvlees of rundvlees, aardappelen, groenten, ui en peterselie. Tegenwoordig wordt ook wel bier toegevoegd, bij voorkeur stout.

Ingrediënten:

1 kg lamsvlees
250 g savooienkool
500 g aardappelen
1 selderijknolletje
200 g winterwortelen
2 preien
2 uien
peper en zout
boter
bouquet garni
1 flesje Guiness
vleesbouillon (van tablet mag)

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in dobbelsteentjes, snijd de savooienkool in grove snippers, verdeel de winterwortelen in plakjes, het knolletje selderij in blokjes, de geschilde aardappelen en de uien in schijven en snipper het witte deel van de preien.
  2. Leg dit alles, behalve de aardappelen, in lagen in een beboterde ovenschaal; het vlees onderin, de uien bovenop. Strooi er peper en zout over, leg er 5 eetlepels boter verspreid over en voeg het bouquet garni toe.
  3. Vul de schaal voor driekwart met bier en bouillon en breng het geheel aan de kook.
  4. Neem dan de schaal van het vuur en zet hem in de oven. Stoof het gerecht een uur, leg er dan de aardappelenchijven op en nog een paar eetlepels boter en stoof het geheel tot de aardappelen gaar zijn.
  5. Verwijder voor het opdienen het bouquet garni.

Opmerking: in het oorspronkelijke gerecht wordt schapenvlees gebruikt. Dit is vervangen door lamsvlees aangezien dit in Nederland en België makkelijker verkrijgbaar is en minder ‘sterk’ van smaak is. Maar als u wilt, kunt u natuurlijk eens schapenvlees proberen.

Irish Stew van Lamsvlees
Beoordeling

Geef een reactie

2 + 6 =