Japrak (Gevulde Druivenbladeren)

Yaprak is een verzamelnaam voor de gerechten gemaakt met gevulde druivenbladeren. Ze zijn vooral populair in Turkije, Libanon, Israël, Syrië, Palestina, maar ook in de Balkan , met name in Bosnië-Herzegovina.

Ingrediënten:

60-80 druivenbladeren
½ kg lamsgehakt
½ kg kalfsgehakt
100 g boter
50 g uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
100 g rijst
peper, zout
paprikapoeder
fijngesneden peterselie
1 eidooier
warme runderbouillon
250 ml zure room

1 grote aardappel

Bereiding:

  1. Kook de druivenbladeren 20 minuten in gezouten water en laat ze uitlekken. Was ze vervolgens één voor één onder stromend water. Leg gebroken bladeren apart (zie punt 4)
  2. Smelt de boter in een koekenpan, voeg de uien en het knoflook toe en bak enkele minuten. Voeg dan het vlees toe en bak het rul, maar niet helemaal gaar. Voeg tenslotte de rijst, de peterselie, peper, zout en paprikapoeder toe. Haal van het vuur en meng met de eidooier. Voeg geleidelijk tot 1 dl water toe, dit dient om de rijst beter gaar te krijgen.
  3. Leg steeds een druivenblad op een houten (snij-)plank, glimmende kant naar beneden. Schep er de vulling op (houd er rekening mee dat de rijst nog zal uitzetten, dus niet te veel!). Vouw de zijkanten van het blad over de vulling heen, en rol dan vanaf de steelaanzet naar boven.
  4. Bedek de bodem van een grote, zware pan met de gebroken bladeren. Leg daarop schijfjes aardappel en dan weer een laag druivenbladeren. Dit dient om te vermijden dat de pakketjes aanbranden.
  5. Leg dan de pakjes in de pan. Plaats een hittebestendige schotel op de pakjes om ze ingedrukt te houden. Giet er de bouillon over; ze moeten 2 cm onder staan.
  6. Dek af met een deksel en laat langzaam gedurende 1 tot 2 uur sudderen, of totdat de bladeren zacht zijn.
  7. Leg ze op een dienschotel en houd ze warm. Vermeng de bouillon met de zure room en kook die eventjes op. Giet de saus over de japrak. Smaakt goed met gekookte aardappelen.
Japrak (Gevulde Druivenbladeren)
Beoordeling

Geef een reactie

vijf × een =