Kerststronk – Bûche de Noël

Deze boomstammetjes behoren zowel in Frankrijk als in België tot het traditionele kerstgebak. Zoals de naam al aangeeft, is de taart in het algemeen bereid, gepresenteerd en zo gegarneerd dat die eruitziet als een houtblok dat gereed is om op het vuur te gooien.

De traditie gaat terug op een oud, voorchristelijk gebruik tijdens de Winterzonnewende waarbij een echte boomstronk in de familiehaard opgestookt werd. Deze stronk werd met veel ceremonie naar de haard van de familiewoning gebracht en moest zo lang mogelijk brandende gehouden worden om geluk te brengen in het nieuwe jaar dat volgde op de Winterzonnewende. Ook zegende men soms de stronk met wijn of gezouten water.

Zelfs het bewaren van de as van de stronk zou geluk brengen. Het uitstrooien over de te bewerken velden was nuttig. Deze techniek wordt ook gebruikt door middel van het verbranden van de restanten van vorige gewassen, dus berustte waarschijnlijk op ondervinding. Het binnenshuis bewaren van de as zou bescherming bieden tegen de bliksem.

Ingrediënten:

Voor het biscuitdeeg:
6 eidooiers
80 g suiker
1 snufje zout
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
3 eiwitten
20 g maïzena
60 g bloem

Voor de chocoladecrème:
250 g slappe boter
30 g cacaopoeder
50 g bittere chocolade
2 eieren
3 eidooiers
170 g suiker

Bovendien:
1 bakblik
bakpapier voor het bekleden

Bereiding:

  1. Klop voor het biscuitbeslag de eidooiers schuimig met ca 1/3 van de suiker, wat zout en de citroenrasp. Klop de eiwitten stijf, strooi er geleidelijk de rest van de suiker bij en blijf kloppen tot het eiwit snijvast is. Roer het dooierschuim met een houten spatel door het geklopte eiwit en meng er dan het gezeefde bloem-maïzenamengsel door.
  2. Beleg het bakblik met bakpapier. Strijk er het biscuitbeslag gelijkmatig over uit en laat het in een op 220° C voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin bakken. Leg de plak cake op een iets bevochtigde doek, dek hem af met een tweede iets vochtige doek. en laat afkoelen.
  3. Maak intussen de crème. Klop de boter schuimig met de cacaopoeder en de gesmolten, nog lauwe chocolade. Klop in een tweede kom de eieren met de eidooiers en de suiker met een handmixer of garde boven een waterbad tot het mengsel lauwwarm is. Neem de kom van het waterbad en blijf kloppen tot het mengsel koud is. Roer het eimengsel dan door het schuimige boter-chocolademengsel.
  4. Verwijder voorzichtig het papier van de plak cake en strijk er ca. tweederde van de chocoladecrème over uit. Snijd een reep van ca. 10 cm van de plak cake af en vorm er 2 kleine rolletjes van die bij de afwerking de twijgjes vormen.
  5. Rol de rest van de plak cake op tot een boomstammetje en strijk er de rest van de cake over uit. Breng er met een vork of een garneerkam een boomschorspatroon op aan en zet er de beide, evenzo bewerkte kleine rolletjes op vast.
  6. Garneer het boomstammetje vervolgens naar eigen inzicht. Bijvoorbeeld met schuimpaddenstoeltjes en kerstblaadjes van groen gekleurde marsepein.
Kerststronk – Bûche de Noël
Beoordeling

Geef een reactie

tien + 16 =