Keukenlatijn – H

Haaienvinnen: zeldzame gedroogde delicatesse uit de stille Zuidzee; wordt verwerkt in dikke machtige soepen (opgediend bij formele diners en gastmaaltijden). In feite het kraakbeen van de vin, dat vers weinig smaak heeft maar gedroogd doorschijnend en smakelijk wordt. Moet geweekt worden: 30 minuten in warm water, daarna afwassen en 2 uur laten stoven (met 1 teentje knoflook en een schijfje gemberwortel). Kan ook gebruikt worden als vulling voor gevogelte of in omeletten; verder bij varkensvlees of krab.

Hakken
: de groenten zeer fijn snijden zonder ze een bepaalde vorm te geven.

Harissa: een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Hij wordt vooral in Noord-Afrikaanse landen gebruikt bij de bereiding van soepen, couscous, deegwaren, rijstgerechten en merguez. De saus wordt doorgaans in tubes en blik verkocht.

Hoisinsaus:
dikke roodbruine saus gemaakt van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder. Zoet en pikant; wordt gebruikt bij de bereiding van schaaldieren, ribbetjes en eend; verder aan tafel bij garnalen, gekookt varkensvlees en gevogelte. Te bewaren in afgesloten potje in de ijskast; vele maanden houdbaar.

Homogeniseren
: wil zeggen dat de verschillende bestanddelen van een product zo intensief met elkaar zijn vermengd door fijne delen, dat ze niet meer van elkaar zijn te onderscheiden. Bij gehomogeniseerde melk hoef je niet te verwachten dat er een laagje vet naar boven komt drijven. Gehomogeniseerde kindervoeding bevat dus geen klontjes.

Hors d’oeuvre: is een, meestal koud, gerecht dat buiten het werkelijke menu valt. De naam maakt dat eigenlijk al duidelijk. De hors d’oeuvre wordt vóór de soep of het warme voorgerecht opgediend.

Hot dog: is een ongesmeerd puntbroodje met een warm knakworstje erin en eventueel tomatenketchup of piccalilli. De hotdog is een Amerikaanse specialiteit.