Keukenlatijn – W

Wadjan: ook wel wok genoemd, is een komvormige braadpan, zonder scherpe hoek tussen de bodem en de wand. Hij wordt veel gebruikt in de Indisch-Chinese keuken. Naast de pannen die men op een vuur gebruikt, zijn er ook elektrische wok-toestellen.

Walnoten: worden ook wel okkernoten genoemd. Ze zijn evenals allerlei andere noten rijk aan vet: 65%. Het vet is echter in tegenstelling tot dat van andere noten rijk aan linolzuur: 36 g per 100 g gepelde noten. De walnotenboom groeit in onze streken en kan tot 20 meter hoog worden. De walnoot wordt rauw gegeten en past als toekruid in vlees- en slaSauzen, zoete gerechten en gebak. Gedroogde bladeren van de walnotenboom kunnen als thee worden opgegoten.

Warmwaterbad: zie bain-marie.

Waspeen: is gewassen bospeen, waarvan het loof is verwijderd. Deze wortelen zijn ook geraspt en als bolletje verkrijgbaar. In de koelkast is waspeen ongeveer een week houdbaar. Lekker als tussendoortje.

Waterkastanjes (zie foto): onderwaterbollen van een Aziatische moerasplant; ongeveer dezelfde omvang als grote walnoten; worden gebruikt als groente; zijn knapperig, wit en zoetig en kunnen worden gesauteerd met varkensvlees, rundvlees, gevogelte, vis, schaaldieren of met andere groenten. Worden in blik verkocht. Restjes te bewaren in goed afgesloten potje in de ijskast; regelmatig water verversen.

Wecken: is het steriliseren van vlees, groenten en vruchten in glazen potten, waarbij tussen het deksel en de pot een rubberen ring wordt gelegd. De inhoud van de potten wordt door het wecken verduurzaamd.

Winterwortel: is een echte bewaarwortel. Op een koele plaats is de groente enkele weken houdbaar. Snij voor gebruik een plakje van de boven- en onderkant. Schil en was de wortel daarna. Winterwortel is met ui als pakket voor stamppot peen en uien ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar.

Witlof: wordt in het donker gekweekt, waardoor de groente mooi wit blijft. Verpakt in een papieren of plastic zak met gaatjes is witlof ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en snij een plakje van de onderkant. Snij de kegelvormige ‘pit’ weg. Besprenkel voor salades gesneden witlof direct met citroensap om verkleuring te voorkomen

Witte kool: is een zogenaamde sluitkool. Door zijn stevige structuur is het een goede bewaarkool. Verwijder voor gebruik de buitenste lelijke bladeren, snij de kool in vieren en snij de stronk eruit. Spoel de parten onder de kraan en snij de kool in repen. Hou de kooktijd kort 10-15 minuten. Tegenwoordig is ook panklaar gesneden witte kool verkrijgbaar.

Wok: zie wadjan.

Worcestershiresaus of Engelse saus: is een pittige saus, die wordt gebruikt als smaakmiddel voor saus, soep e.d. Worcestershiresaus wordt gemaakt van o.a. peper, piment, kruidnagel, azijn, gember, kerrie, paprika, suiker, mosterd, zout en sherry.