Keukenlatijn – Z

Zachtgeroerde boter: boter die zacht is als een zalf. Het volstaat de boter te roeren totdat ze de gewenste zachtheid heeft.

Zeezout
: bevat behalve natriumchloride nog sporen van andere mineralen, die keukenzout niet bevat. Deze hoeveelheden zijn echter zo gering dat ze voor de voeding geen betekenis hebben. In een dieet waarin keukenzout moet worden beperkt, mag ook geen zeezout worden gebruikt.

Zelfrijzend bakmeel: is een mengsel van tarwebloem met 3 % bakpoeder. Beslag met zelfrijzend bakmeel moet meteen worden verwerkt, anders gaat het rijzend effect van het bakpoeder verloren.

Zeste: het gekleurde deel van de schilletjes van citrusvruchten.

Zeven : een vloeistof of een andere vloeibare bereiding door een zeef, een groentemolen of een kaasdoek halen, om een heldere, zuivere oplossing te bekomen.

Zoethout: is de gedroogde wortel van een struik die in Rusland en Spanje groeit. Zoethout smaakt zoetig, maar bevat geen koolhydraten. Zoethout wordt als kruiderij, maar ook als lekkernij gebruikt en het kan een bestanddeel van drop zijn. Zoethout is niet schadelijk voor het gebit.

Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees. Het wordt veel gegeten door Surinaamse Creolen. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd. Behalve in Suriname is het geconserveerde (en dus lang houdbare) zoutvlees populair in het Caribisch gebied, zoals op de Nederlandse Antillen. Het vlees, in plakjes gesneden, heeft enige tijd gerijpt in pekel met een speciale kruidenmix. Het is in emmers of vacuümverpakking verkrijgbaar bij  inheemse winkels en enkele supermarkten. Vóór gebruik wordt zoutvlees meestal 10 tot 15 minuten in ruim water gekookt om het te ontzouten.

Zure room of sour cream: is aangezuurde room. Kan je geen zure room kant en klaar kopen, maak dan zelf een product dat erop gelijkt door koffieroom te mengen met citroensap.

Zuurdesem: is een rijsmiddel voor brood dat in plaats van gist kan worden gebruikt. Zuurdesembrood smaakt altijd wat zuur. Je maakt zuurdesem als volgt : meng tarwemeel aan met water tot een kleverig beslag. Zet dit 2 1 /2 dag afgedekt op een warme plaats. Roer er elke morgen en avond weer een geutje melk en water door.

Zuurkool: is fijngesneden witte kool, die bestrooid met zout, in voorraadputten wordt gelegd en wordt afgedekt met een laag plastic en water. De kool wordt door gisting omgezet in zuurkool. Tegenwoordig is er ook zuurkool met toevoegingen verkrijgbaar, zoals wijnzuurkool, kerriezuurkool en kruidenzuurkool.

Zuurzak (zie foto bovenaan): de schil van een rijpe zuurzak is ruw en geelgroen van kleur. Kies stevige vruchten, laat ze op kamertemperatuur rijpen en bewaar ze vervolgens in de koelkast. Het aromatische, witte vruchtvlees bevat veel vitamine C en kan wat vezelig zijn. Snijd hem doormidden, verwijder de zaden (die giftig schijnen te zijn) en schep het vruchtvlees er met een lepel uit. Lekker met cornflakes bij het ontbijt, of samen met appel als vulling voor een taart. Van het gepureerde vruchtvlees kan ook ijs gemaakt worden.

Zwarte boontjes: Chinese keuken – gezouten zwarte boontjes zijn met zout en kruiden gefermenteerde sojabonen met een specifieke, zoutachtige smaak en een rijke geur. Ze worden vaak als smaakmaker gebruikt in combinatie met knoflook of gember. Ze zijn vooral populair in Zuid-China. Er is ook zwarte bonenpasta te koop.

Zwarte paddestoelen: Chinese keuken – ook bekend als Chinese paddestoelen. Worden gedroogd verkocht en moeten enige tijd voor het gebruik in warm water weken. De harde stengels worden bijna altijd verwijderd. De smaak is uniek en er is geen vervangingsmiddel beschikbaar, maar ze zijn bijna altijd verkrijgbaar in zelfs de kleinste winkels met Aziatische producten.

Zweten: groenten met een minimum van vocht of vetstof gedeeltelijk laten gaar worden.

Zwezerik: is een orgaan in de hals van het kalf. Zwezerik wordt altijd geblancheerd en daarna eventueel gepaneerd en gebakken.

Zwoerd: is de dikke, harde en vette huid van het varken.