Kip “Pattes noires van Bouvigny” met Witlof

De kip is afkomstig van Frankrijk, maar het gerecht is door en door Belgisch! In het oorspronkelijk door mij geposte recept recept werd Geuze De Neve gebruikt, maar die brouwerij uit Schepdaal bestaat niet meer. Een goed alternatief is het streekproduct Oude Geuze Cuvée Chapeau. Of kijk anders eens onderaan deze pagina.

Er zit veel boter in dit gerecht. Ik zou het persoonlijk met wat minder proberen.

Ingrediënten:

1 flinke kip van 1,5 kilo (liefst een kip “pattes noires”)
12 witlofstronkjes
1/2 liter Geuze (Lambiek)
1 liter bruine kalfsfond
300 g boter
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 teentje knoflook
4 gehakte jeneverbessen
1 muskaatnoot
50 g takjes witte selderij
50 g sjalotten
50 g wortelen

Bereiding:

  1. De kip in zijn geheel braden, als de braadtijd voor 2/3 voorbij is, de kip uit de pan halen.
  2. Het vlees versnijden en terug in de pan doen (het karkas van de kip bewaren voor stap 3). Verder gaar laten worden.
  3. Intussen het witlof rauw in hete boter aanbakken, kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Als de stronken een goudbruin korstje hebben, ze op in een hete ovenschotel schikken. De stukken kip erboven op leggen, het geheel met ingeboterd papier afdekken en warm houden.
  4. Tezelfdertijd het karkas van de kip grof hakken en samen met de al even grof gehakte groenten (selder, sjalotten, wortelen) en de kruiden (tijm, laurier, look en jeneverbessen) even laten stoven. Met het bier overgieten en op hevig vuur tot de helft laten inkoken; daarna de kalfsfond toevoegen en nogmaals tot de helft laten inkoken.
  5. Saus zeven en smeuig binden met een flinke klont boter. Kruiding nagaan en de saus over de versneden kip gieten. Het geheel kan nog even in de oven om de smaken te laten versmelten.
  6. Dien op met knikkergrote aardappeltjes, die rauw een vijftal minuten in hete boter zijn gebakken en daarna in een afgedekt stoofpotje met veel boter in de hete oven zijn gezet totdat alle boter opgeslorpt is.
Kip “Pattes noires van Bouvigny” met Witlof
Beoordeling
26/03/2017|Categorieën: België, Hoofdgerecht, Kip|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

19 − acht =