Kleine Aspergeflans met Kreeftensaus

De paarse asperge is een jonge scheut van de aspergeplant. Het zijn rechte, vlezige stelen met een paarse kleur. Het topje van de aspergestengel is stevig en gesloten. De smaak van paarse asperges is mild en verfijnd, door het hogere suikergehalte zijn ze iets zoeter dan een groene asperge. Ze zijn verkrijgbaar van mei tot en met december.

Ingrediënten:

600 g paarse asperges
3 eieren
2 dl room
1 dl kreeftensoep uit blik
1 tomaat
boter
peper en zout
peterselie of kervel

Bereiding:

  1. Breek het vezelig uiteinde van de asperges, schil ze en bind ze vast in kleine bosjes.
  2. Laat ze ruim twintig minuten zacht koken in kokend gezouten water. Check regelmatig de kooktijd: het lemmet van een mes moet er gemakkelijk doorgaan.
  3. Laat ze uitlekken, hou de punten opzij en snij de stengels in stukken. Voeg eer een deciliter room bij en doe alles in een mixerkom en pureer.
  4. Klop de eieren zoals voor een omelet, doe ze bij de aspergeroom en breng op smaak.
  5. Beboter vier ovenschaaltjes, vul ze met de aspergebereiding en zet ze in een ovenschotel die u vult met warm water tot 3/4 van de ovenschaaltjes. Zet de schotel in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de flans dertig minuten bakken tot ze goed stevig zijn.
  6. Neem de schaaltjes uit de schotel en laat ze enkele minuten afkoelen.
  7. Verwarm intussen de kreeftensoep, niet verdund, met een deciliter room en kruid naar wens. Schil de tomaat en snij ze in kleine blokjes.
  8. Ontvorm de flans op warme borden, omring ze met een beetje saus en garneer met de aspergepunten en de stukjes tomaat. Rond af met een takje peterselie of kervel.
  9. Dien onmiddellijk op als voorgerecht.
Kleine Aspergeflans met Kreeftensaus
Beoordeling

Geef een reactie

8 − 3 =