Knapperig Varkensgebraad

Dat de keuken van Tokelau beïnvloed is door Nieuw-Zeeland blijkt uit dit gerecht. In Australië en Nieuw-Zeeland is varkensvlees met een knapperige zwoerd een delicatesse. En ik heb het dan niet enkel over buikspek, ook varkenslende en varkensschouder komen hiervoor in aanmerking. De bereidingstijd voor dit soort vlees bedraagt 1 uur per kg.

Ingrediënten:

1 kg varkensvlees zonder been, met de huid (zwoerd) er nog aan, op kamertemperatuur
olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
2 tenen knoflook, gekneusd
1 kleine groene chilipeper, fijngehakt
3 appels, in twee gesneden
1 bosje saliebladeren

Bereiding:

  1. Geroosterd varkensvlees: Verhit de oven voor op 160 ° C – 170 ° C.  Als er een vleesthermometer beschikbaar is, steekt u die in het dikste deel van het vlees.
  2. Olie een grillpan lichtjes in en plaats in de oven om warm te worden. Met een zeer scherp mes, maakt u  iedere 1,5 cm inkervingen in de varkenshuid, zorg ervoor dat u niet te diep snijdt.
  3. Om een knapperig vel te krijgen, droogt u de huid goed af met keukenpapier en wrijft het dan royaal in met zout. Wrijf knoflook, chilipeper en een beetje olie in het varkensvlees en strooi er peper uit de molen over.
  4. Leg het bosje salie en de appels op een rek in de braadpan. Plaats het varkensvlees er bovenop, met het vel aan de bovenkant. Door het rek kan het vet wegvloeien, als het smelt; het zorgt ook voor een betere warmtecirculatie rond het vlees.
  5. Rooster het varkensvlees tot de sappen helder zijn als u er met een vork in prikt. Als u een vleesthermometer gebruikt, is 71°C ideaal voor ‘medium’ en 76°C voor ‘goed gaar’ varkensvlees.
  6. Verwijder het gebraad uit de oven, pak het in in aluminiumfolie en laat op een warme plaats 10-15 minuten rusten voordat u het snijdt. Hierdoor wordt het vlees stevig, de vleessappen worden beter verdeeld en het snijden is gemakkelijker.
  7. Knapperig vel: Als het vel niet knapperig genoeg is, snijdt u het los en terwijl het gebraad rust, roostert u het vel onder de ovengrill. Het is in Oceanië niet ongebruikelijk het vel apart met het vlees te serveren.
  8. Serveer met appelsaus en/of jus en aardappelpuree of een schotel geroosterde groenten zoals zoete aardappel, pastinaak, wortelen, uien en aardappelen.
Knapperig Varkensgebraad
5 (100%) 1 stem[men]
18/07/2017|Categorieën: Hoofdgerecht, Tokelau, Varkensvlees|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

zes + 6 =