Kooktechnieken: Eieren Bereiden

Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Ook hardgekookte eieren moet je koel bewaren en binnen de week consumeren. Hieronder vindt u een aantal basisbereidingen voor eieren.

Gepocheerd eitje
Breek het ei zo dicht mogelijk bij kokend water, of beter nog breek het op een bord en laat het voorzichtig in het water glijden. Zodra het wit gestold is, schept u het ei met een schuimspaan uit het water.

U doet best een scheut azijn bij het water. Dan blijft het ei meer bij elkaar!

Gebakken eieren in frituurvet
Het vet moet heet zijn (170 graden) zodat het eiwit snel kan stollen en de eieren niet te veel vet opnemen.

Spiegeleieren
Bestrooi alleen het eiwit met zout, op de dooier maakt het lelijke vlekken.

Roereieren
Klop de eieren los, maar laat ze niet schuimen, dat geeft klontertjes bij het bakken. Maak ze klaar op een heel zacht vuur, gebruik een pan met dikke bodem of beter nog zet een pannetje in een warmwaterbad tegen de kook aan.

Iets andere methode met room:

2 eieren
25 gram boter
1 eetlepel slagroom
peper & zout

Breek de eieren in een kom. Maak de dooiers stuk met een vork en roer de eieren zachtjes zonder ze te kloppen.

Smelt de boter in een klein pannetje. Zodra ze heet is, maar nog geen kleur heeft gieten we de eieren erin en voegen de room toe, zout en peper. Laat ze op zeer zacht vuur stollen onder voortdurend roeren. Ze moeten er uit zien als een crème. Eindig het koken als ze er zo uit zien en serveer onmiddellijk.

Om een te snel koken van de eieren, waardoor ze hard en draderig worden, te voorkomen, kunt U ze ook au bain marie maken. Het duurt dan wat langer, maar het succes is verzekerd.

Omelet
Wat room bij de losgeklopte eieren maakt een omelet bijzonder smeuig, een flinke scheut mineraalwater maakt het luchtig.

Denk ook aan de bekende slogan voor het maken van een omelet:
1 ei per man en 1 ei voor de pan.
Met andere woorden: als je een omelet voor 4 personen wilt maken, moet je 5 eieren gebruiken!

Gekookte eieren
Leg ze in ruim veel water met een snuifje zout en een scheutje azijn. Ze pellen dan makkelijker en het risico dat ze openbarsten is veel kleiner. Laat hardgekookte eieren meteen na het koken even schrikken in koud water.

Kooktechnieken: Eieren Bereiden
Beoordeling

Geef een reactie

1 × drie =