Kosovaarse Avjar

Kosovaarse Avjar is op bijna elke tafel in Kosovo te vinden, vooral tijdens de herfstmaanden. Deze geroosterde rode paprikaspread heeft vele toepassingen, maar één van de beste is gewoon uitgesmeerd op een heerlijk stukje Pitalkebrood. De paprika’s, vaak een combinatie van hete en zoete, samen met een kleine aubergine, worden geroosterd voordat ze worden ingekookt.

Ingrediënten:

1 kg rode paprika’s of een mengeling van rode paprika’s en rode chilipepers
1 aubergine
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels rode wijnazijn
½ kopje extra vergine olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Prik met een vork gaten in de aubergine. Leg de paprika’s, de aubergine (en de chilipepers indien u die gebruikt) in een oven van 250°C tot hun vel zwart is en blaren vertoont.
  2. Plaats alles in een plastic zak, blaas die op en sluit die. Laat 15 minuten liggen. Nu kunt u de velletjes onder koud water verwijderen.
  3. Haal de zaden en zaadlijsten uit de paprika’s (en chilipepers) en snijd ze in stukjes. Snijd ook de aubergine in stukjes.
  4. Doe de groenten met het knoflook, azijn, peper en zout en olie in een pan. Laat gedurende enkele uren op een heel klein vuurtje sudderen. Roer af en toe zodat het vocht verdampt en u een mooie puree krijgt.
  5. Doe de massa in een steriele glazen pot en bewaar die in de koelkast.
  6. Serveer met brood.
Kosovaarse Avjar
Beoordeling

Geef een reactie

een × 1 =