Losse Rijst Koken

Rijst kun je doorgaans koken op 2 manieren: de traditionele methode waar het water volledig wordt geabsorbeerd en de ‘pasta’ methode waar je de rijst op dezelfde manier kookt als pasta (met veel water). Reken ongeveer 75-100 gram ongekookte rijst per persoon.

De verhouding rijst/water is 1:1,5 (een op anderhalf). Vandaar dat het in dit geval gemakkelijker is de hoeveelheden in cups/kopjes uit te drukken. 1 kopje rijst (=2,36 dl) is genoeg voor 2 personen.

Het koken in water maakt de rijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 100 gram ongekookte rijst wordt dus 250 gram gekookte rijst.

RIJST KOKEN 1

2 kopjes langkorrelige rijst (370 g)
3 kopjes water (7,08 dl)

Was de rijst langdurig en laat haar op een zeef uitlekken. Zet haar op met het kokende water en laat haar 8 minuten koken onder nu en dan omroeren. Vlam temperen. Pan goed gesloten houden en ± 20 minuten uiterst zachtjes koken. Vlam uitdraaien en na ± 10 minuten uit laten dampen.

RIJST KOKEN 2

2 kopjes langkorrelige rijst (370 g)
ruim water

Was de rijst als in 1. Opzetten met ruim water en 8 minuten koken. Afgieten als aardappelen. 10 Minuten op sudderplaat gaar laten koken. Met houten lepel van de bodem losmaken en omscheppen. Nog een kleine 10 minuten op sudderplaat zonder deksel laten uitdampen.

Losse Rijst Koken
Beoordeling

Geef een reactie

achttien − 13 =