Luikse Salade

Luikse salade is een gemengde salade op basis van sperziebonen, aardappelen en spek, die lauwwarm wordt gegeten. Het gerecht kan opgediend worden als voorgerecht, maar wordt meestal als hoofdgerecht gegeten. Het is een typisch culinaire winterspecialiteit.

Ingrediënten:

1 kilo aardappelen
500 g sperzieboontjes
250 g spek
1 eetl boter
1 ui
beetje dragon
peterselie
azijn
peper
zout

Bereiding:

  1. Verwijder de draden van de sperziebonen en breek ze in twee als ze te lang zijn. Laat ze in kokend water met wat zout in een pan zonder deksel in 15 min. knapperig koken. Giet ze dan door een vergiet af.
  2. Tegelijk kookt u in een andere pan de ongeschilde aardappelen met wat zout. Na het koken de aardappelen van de schil ontdoen en in plakjes snijden. Voeg de aardappelen aan de sperziebonen toe. Kruid met peper uit de molen en voeg een paar blaadjes dragon toe. Zet het deksel op de pan om alles warm te houden.
  3. Snijd het spek in kleine stukjes en bak deze uit in de boter. Schik de aardappelen en de sperziebonen op een voorverwarmde schotel. Doe het spek en het spekvet er overheen. Tenslotte strooit u er de zeer fijn gesnipperde ui en wat peterselie over. Breng de salade eventueel op smaak met wat peper en zout.
  4. Doe in de spekpan een scheutje azijn. Verwarm deze en schenk over de salade voordat u alles door elkaar roert. Zeer warm serveren.
Luikse Salade
Beoordeling

Geef een reactie

negentien − achttien =