Luikse Suikerwafels

De Luikse wafel is over het algemeen zwaarder dan een Brusselse wafel, en er worden suikerkristallen in verwerkt. Doordat de wafels van zichzelf dus al zoeter zijn, is het niet een traditie om ze met poedersuiker te bestrooien. Een ander verschil met de Brusselse wafel is de vorm: een Brusselse wafel is rechthoekig, terwijl een Luikse wafel meestal ruitvormig of ovaal is.

Luikse wafels worden vaak verkocht op kermissen en braderieën en zijn ook meestal per stuk verpakt in de supermarkt te vinden.

Ingrediënten:

voor het voordeeg:
400 gr bloem
35 gr gist
2.5 dl melk
1 ei
30 gr suiker

toevoegen na de eerste rijs:
300 gr boter
1 zakje vanillesuiker
150 gr bloem
3 gr bakpoeder
kaneel
iets zout
250 tot 350 gram parelsuiker

Bereiding:

Voordeeg:

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm.
  2. Maak de gist aan met een gedeelte van de lauwwarme melk.
  3. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, het ei, de suiker en de resterende melk.
  4. Maak een slap deeg en laat dit rijzen tot het dubbele volume.

Na de eerste rijs:

  1. Meng 300 gram boter met een zakje vanillesuiker, 150 gram bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout. Kneed dit door elkaar.
  2. Voeg er de parelsuiker aan toe en het voordeeg.
  3. Maak van het deeg rolletjes met een beetje bloem. Laat de rolletjes 20 minuten rusten onder een natte handdoek tot ze mooi gerezen zijn.
  4. Maak een wafelijzer met grove openingen warm en vet het in.
  5. Neem een bolletje deeg, druk het wat plat in je handen en duw het een beetje op je wafelijzer. Neem een tweede bolletje en duw het op de andere helft van het wafelijzer.
  6. Laat de wafels 5 tot 6 minuten bakken tot ze goudbruin kleuren en je de karamel begint te ruiken. Het ijzer mag vooral niet te heet worden, want deze wafels verbranden snel door het hoge suikergehalte.
Luikse Suikerwafels
Beoordeling
31/08/2016|Categorieën: België, Nagerechten, Snacks, Wafels|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

1 × een =