Lukken uit West-Vlaanderen

Met nieuwjaar bakten huismoeders in West-Vlaanderen boterwafeltjes voor hun familieleden en om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen, dat in de Westhoek nog steeds gebruikt wordt als je bij iemand thuis nieuwjaar gaat wensen.

Met bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout werd met de hand een deeg gevormd. Dat deeg liet men een nacht rusten op een koele plek. De volgende dag werden de wafeltjes gebakken op de Leuvense stoof in een speciaal ovaalvormig ‘lukkenijzer’ met ruitjespatroon. In 2006  kregen de traditionele lukken het officieel keurmerk “streekproduct”.

Ingrediënten:

500 gram gezeefde bloem
400 gram kristalsuiker
250 gram boter
4 eieren
een snuifje zout

Bereiding:

 1. Roer de boter met de suiker zacht en schuimig.
 2. Voeg een voor een de eieren toe en roer het mengsel steeds goed door.
 3. Voeg langzaam de bloem toe en roer het deeg goed door.
 4. Maak deegballetjes en laat deze op een koele plaats minstens enkele uren rusten, maar liefst een hele nacht.
 5. Maak de volgende dag het lukijzer warm en vet het in. Bak goed bruine wafeltjes.
lukijzer

Een oud lukijzer

 

Opmerking:

Op de foto ziet u de koekjes van Jules Destrooper.  Deze koekjesbakker uit Lo-Reninge lanceerde in 1890 een eigen recept voor deze traditionele nieuwjaarswafeltjes. Het werd zo’n succes dat steeds minder huismoeders hun lukken zelf bakten. Zo worden de boterwafeltjes van Destrooper bovendien ver buiten de Westhoek verspreid. Ze worden vervaardigd op basis van tarwebloem, suiker, 18% boter, eieren en zout. Het deeg wordt machinaal gekneed en rust een nacht op een koele plaats. De volgende dag wordt het in wafelijzers met de typische geruite vorm in de oven gebakken. Nog steeds is het geven van deze lukken op nieuwjaarsdag diep ingeburgerd in de Westhoek. [Bron: Streekproduct.be]

Lukken uit West-Vlaanderen
Beoordeling

7 Reacties

 1. Georges Behaeghel 05/10/2016 om 16:07 - Antwoorden

  Waar kan men nog een elektrisch lukijzer kopen (merk)?

  • DeeBee 05/10/2016 om 16:24 - Antwoorden

   In een echt antiek lukken-ijzer of wafelijzer met de fijnste ruitjes schijnt het bakken van lukken nog het best te lukken (vergeef me de woordspeling). Met een modern elektrisch wafelijzer zou het moeilijker zijn om de wafeltjes zo dun te bakken, je moet namelijk genoeg druk uitoefenen op het bakijzer.

   Met het wafelijzer FriFri WA 102A zou het wellicht kunnen (ik heb dat niet uitgeprobeerd). Eén van de grootste troeven van dit wafelijzer is dat je er 8 soorten bakplaten bij kan kopen, voor lukken zou dat de bakplaat “kleine dunne wafeltjes” zijn.

   Website: http://www.frifri.be/nl/

  • An Cornelis 05/10/2016 om 16:27 - Antwoorden

   Inderdaad, frifri type WA 102A is het goede wafelijzer dat je kunt gebruiken om lukken te bakken. Ik gebruik die al 35 jaar en de lukken zijn heel lekker.

   Ik heb in die 35 jaar al 2 toestellen versleten – zo goed zijn ze !!!

 2. Roland Boydens 05/10/2016 om 15:58 - Antwoorden

  Alternatief voor West-Vlaamse lukken:

  1 kg fijne bloem
  500 g ongezouten boerenboter
  500 g bleke basterdsuiker
  600 g witte kristalsuiker
  7 eieren, compleet
  5 eetlepels rum St. James

  Alles mengen tot een vast deeg en tenminste 24 uur laten rusten op een koude plaats.

  • DeeBee 05/10/2016 om 16:01 - Antwoorden

   Hartelijk dank!!!

  • An Cornelis 05/10/2016 om 16:04 - Antwoorden

   Het recept van Mr. Roland Boydens is heel goed. Een kleine opmerking echter: die 600 g kristalsuiker zou ik vervangen door 350 g zelfgemaakte vanillesuiker.

 3. William 05/10/2016 om 15:55 - Antwoorden

  Hallo iedereen,

  Wat betreft lukken, ik heb mijn grootmoeder die indertijd nog zien klaarmaken, maar volgens mij was dat niet met een wafelijzer. Dus als je wil dat de lukken lukken, gebruik dan een soort “lukijzer”.

Geef een reactie

vier × 2 =