Maleisische Roti

Roti canai (roti paratha) is afkomstig van Zuid-India , maar werd aangepast en beroemd gemaakt door de mamak (moslim-Indiase) straatventers uit Maleisië en Singapore. In Maleisië wordt dit knapperige en boterachtige platte brood Roti Canai genoemd, in Singapore is het algemeen bekend als Roti Paratha.

Ingrediënten:

580 g bloem
1.5 theelepel zout
1 theelepel kristalsuiker
1.8 dl gesmolten ghee, op kamertemperatuur
1 groot ei, geklopt
1.8 dl volle melk
1.2 dl water

Foto bij bereiding (punt 9): Alica’s Pepperpot formerly The Inner Gourmet

Bereiding:

 1. Maak het deeg: Gebruik uw handen en een kom of nog beter een zware mixer met een deeghaak. Meng bloem, zout, suiker en 0.6 dl ghee. Wrijf met de vingerpunten (of op lage snelheid met de deeghaak) tot het mengsel klont.
 2. Voeg eieren, melk en water toe. Meng met één hand tot een samenhangend deeg is gevormd. Kneed verder tot een glad, zacht elastisch deeg, ongeveer 8 tot 10 minuten. Het moet een beetje kleverig zijn, maar niet nat. (Blijf met de deeghaak mengen tot een glad elastisch deeg is gevormd).
 3. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken van ongeveer 115 g.  Rol die tot gladde ballen. Bedek elke bal met een theelepel ghee en verdeel dat zorgvuldig.
 4. Rangschik in één enkele laag op een groot bord, bedek het bord met een met bloem bestoven doek  en laat ze op kamertemperatuur rusten gedurende minstens 6 uur (Het deeg kan tot op dit punt een dag vooruit worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard).
 5. Bereid uw werkruimte voor: Als het deeg de dag voordien is bereid, laat u het op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk want warm deeg is elastischer en makkelijker om mee te werken.
 6. Maak een werkoppervlak schoon schoon en bedek het met een cirkel ghee van 30 cm (ongeveer 2 eetlepels, gebruik een kwastje). Bedek ook uw handpalmen met ghee.
 7. Strijk het deeg uit: leg 1 theelepel ghee in het midden van het beboterde werkvlak; leg een deegbal in het midden. Druk met uw beboterde handpalm om het deeg tot een schijf van 15 cm te duwen; het moet minder dan 0,6 cm dik zijn en  iets dunner rond de randen.
 8. Rek het deeg verder uit van het midden naar de buitenkant. Zorg ervoor dat het grootste deel van het deeg papierdun is door de omtrek van het deeg met uw vingertoppen en duimen omhoog te trekken, de dikkere randen naar buiten te trekken, en daarna voorzichtig tegen de tafel te drukken. Doe dit systematisch en langzaam. Voor de eerste paar rondes trekt u steeds ongeveer 8 tot 10 cm. uit, waardoor het deeg dunner en dunner wordt. Naarmate het dunner wordt, zal het duidelijk zijn waar de dikkere delen van het deeg zijn. Focus op die gebieden. Blijf doorgaan tot u een papierdun vel krijgt.
 9. Vorm de roti. Besprenkel het papierdunne deeg met 1 theelepel ghee (2). Gebruik twee handen en vouw het bovenste kwart deeg over zichzelf (3). Vouw de bovenrand opnieuw tot u een rol van 3 tot 5 cm breed krijgt (4&5). Probeer elke keer dat u vouwt wat lucht tussen de lagen vast te houden. Vorm de rol vervolgens tot een opgerolde “tulband, waarbij het uiteinde in het midden wordt “vastgestoken” (zie foto hieronder – 6&7&8). Herhaal dit proces met alle resterende deegballetjes. Laat ze tenminste 5 minuten rusten.
  Klik voor vergroting.
 10. Bak de roti: Verhit een grillpan of grote koekenpan over een laag vuur. Plet één deegrol tot een diameter van 18 tot 20 cm. Het deeg zal elastisch zijn en kan een beetje terugtrekken: dat is in orde. Besprenkel de grill met een beetje ghee. Voeg één roti toe aan de pan en bak langzaam,  3 tot 4 minuten per kant, tot elke kant diep goudbruin is, ook al betekent dat meer kooktijd dan u verwacht. Het eerste brood is altijd een ‘tester’, die u vertelt of u de hitte wilt verhogen of verlagen.
 11. Breng de roti over op een werkoppervlak, en gebruik dan een klappende beweging (voorzichtig het is warm!), om het brood tussen uw handen te slaan om de lagen te scheiden. Herhaal het bakproces met de resterende roti. Serveer met curry of andere smaakvolle gerechten met een saus, of gebruik het als een platbrood voor een warme sandwich.
Maleisische Roti
Beoordeling

Geef een reactie

17 − vijf =