Mung Dal met Tomaten, Currybladeren en Komijn

Gele mungbonen worden traditioneel bereid in de vorm van een licht vloeibare, goed gekruide puree: de typisch ‘dal’. Hiervoor dienen de mungbonen net zo lang gekookt te worden totdat ze uit elkaar vallen.

Ingrediënten:

200 g mung dal (gele gehalveerde linzen), gewassen en geweekt gedurende 30 minuten
4 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels kurkuma
zout naar smaak

Kruidenmengsel:
2 eetlepels ghee of 1 eetlepel plantaardige olie verwarmd met 1 theelepel boter
2 theelepels komijnzaden
4 tenen knoflook, dun gesneden
6-8 kerstomaten, dun gesneden
4 gedroogde rode chilipepertjes, verkruimeld
10 verse curryblaadjes (U kunt gedroogde blaadjes gebruiken, maar deze hebben niet veel smaak. Ik heb diepvriesblaadjes gevonden)
1 snuif asafoetida (hing)

Garnering:
Handvol gehakte verse koriander
2 theelepels geraspte verse gember
2 theelepel chaats masala (te koop in Indische & Pakistaanse winkels en op internet. Smaakt NIET hetzelfde als garam masala)

Bereiding:

  1. Breng de gele linzen over in een pan en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Voeg gemalen koriander, gemalen komijn en kurkuma toe en kook op een middelmatige vuur tot daal gaar is (ongeveer 20-30 minuten). Misschien moet u wat meer water toevoegen als het te droog wordt, dus houd een oogje in het zeil! De consistentie moet een dikke brij zijn. Voeg nu wat zout toe.
  2. Terwijl de “dal” kookt, bereidt u het kruidenmengsel. Verhit de ghee in een kleine pan en voeg eerst het komijnzaad toe. Roer totdat de zaadjes uit de pan dreigen te springen. Voeg daarna de knoflookschilfers toe en bak die lichtbruin, vervolgens de asafoetida, dan de rode chili. Roerbak ongeveer 3-4 seconden, voeg daarna de tomaten toe en roer tot die zacht zijn en tenslotte de curry bladeren. Roer ongeveer 2-3 seconden en zorg ervoor dat er niets aanbrandt.
  3. Giet het kruidenmengsel over de “dal”, werk af met de garnering en serveer met gekookte basmati of naan.
Mung Dal met Tomaten, Currybladeren en Komijn
Beoordeling

Geef een reactie

16 + 3 =