Niter kibbeh (Kruidenboter)

Ethiopische kruidenboter is onmisbaar bij de bereiding van authentieke Ethiopische gerechten. Ze wordt gebruikt in alle gerechten waarin boter nodig is. Fenegriek is een essentieel bestanddeel ervan.

Ingrediënten:

500 g boter (ongezouten), in stukken gesneden
twee teentjes knoflook, fijngesneden
een klein stukje verse gemberwortel, geschild en in stukjes gesneden (ongeveer twee theelepels
een zeer kleine ui (een paar eetlepels), zeer fijngesneden
een halve theelepel gemalen kurkuma
een halve theelepel gemalen kardemom
een achtste theelepel gemalen nootmuskaat
een achtste theelepel gemalen fenegriek
een stukje kaneelstokje (2 cm)
een hele kruidnagel

Bereiding:

  1. Indien mogelijk worden de kurkuma, kardemom, nootmuskaat, en fenegriek vers gemalen uit zaad en dan geroosterd. Als dat niet haalbaar is, kunnen reeds gemalen specerijen kort worden geroosterd in een hete, droge koekenpan.
  2. Verwarm de boter op een laag vuur in een pan met dikke bodem. Blijven roeren, zodat de stukken gelijkmatig smelten. De gesmolten boter mag niet  bruin worden en ook niet pruttelen – zet het vuur indien nodig lager.
  3. Zodra al het vet is gesmolten, zet u het vuur hoger en brengt u de boter snel aan de kook. U zult dan kleine luchtbelletjes aan de oppervlakte zien verschijnen. Roer dan de “natte” ingrediënten in het mengsel: de knoflook, gember en ui.
  4. Kook gedurende een minuut of twee, voeg dan de “droge” ingrediënten toe: de kurkuma, kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, en fenegriek. Zet het vuur op een zeer laag sudderpitje.
  5. Laat gedurende dertig minuten tot een uur pruttelen. Niet roeren. De melkstolsels moeten naar de bodem van de pan zakken. Bovenop zal zich een heldere vloeistof ontwikkelen .
  6. Giet de vloeistof voorzichtig door een schone doek (kaasdoek). Herhalen indien nodig: de vloeistof moet helder en vrij van kruiden en vaste stoffen zijn.
  7. Giet de niter kibbeh in een schone pot met een luchtdicht deksel. Bewaar in de koelkast. Niter Kebbeh wordt vast nadat de vloeistof is afgekoeld en is drie maanden houdbaar.
Niter kibbeh (Kruidenboter)
Beoordeling
05/02/2017|Categorieën: Basisbereidingen, Ethiopië, Inmaak, Sauzen|0 Reacties

Geef een reactie

vier × 3 =