Over Wereldsmaken

diana

 

Consolidatie Recepten

Mijn naam is Diana, op het scherm heet ik DeeBee en ik ben een kookfanaat.

In de jaren 90 heb ik samen met Marc Auwers heel wat recepten uitgewisseld met Belgische kookliefhebbers via keuken.be. Dat was in de tijd dat internet nog niet wijdverspreid was en de BBS’en hoogtij vierden. Later heb ik die recepten verwerkt in diverse websites (Diana’s Lekkerbekkenhoekje, De Winkel van Sinkel, Koffieklets, Kookpunt, O Dierbaar België, De Smulpapen…).

Ik had op een gegeven moment 4 kooksites op één account staan: KookpuntO Dierbaar BelgiëDe Smulpapen en Lekker Lijf. Dit klavertje vier was terug te vinden onder de domeinnaam wereldsmaken.com. De huidige website is de consolidatie van de eerste drie sites. Mijn andere kooksites (die ik ook aan het hernieuwen ben) heten Belgian Recipes en Bariatrische Recepten. Die zijn te specifiek om op een grote hoop met de rest te worden gegooid.

Welke recepten worden overgenomen?

In principe alle recepten van de geconsolideerde sites. Ze worden wel met een kritische blik bekeken. Soms worden ze aangepast (verduidelijkt), soms worden ze vervangen door een beter recept (als er twijfels zijn over de authenticiteit ervan). En als die klus geklaard is (zo’n 3.000 stuks, schat ik) heb ik nog altijd genoeg recepten in  mijn elektronische databank, in een aantal dozen, op de boekenplank … om nog een hele tijd door te gaan!

Overname van de reacties

Ik neem niet alleen de recepten van mijn vroegere receptensites over, maar ook de reacties erop. Die dateren vaak vanaf 2009 en zelfs vroeger.

Omdat het nogal raar overkomt een recept dat in opnieuw 2016 wordt geplaatst te laten vergezellen van een reactie uit 2009, worden de data van die reacties en de eventuele antwoorden erop “aangepast” (datum nieuwe publicatie recept). Aan de inhoud wordt echter niets veranderd, behalve spellingsfouten.

Terugzetten van landeninfo

Het is de bedoeling dat voor elk land in de wereld minstens 1 recept wordt gepubliceerd; op termijn uiteraard veel meer en liefst minstens een volledig menu. Sommige van die landen zijn relatief onbekend, denk maar aan bepaalde eilandengroepen die deel uitmaken van Oceanië. De fiches voor al die landen zitten uiteraard ook nog in mijn database, maar de informatie is verouderd en moet worden bijgewerkt. Dat zal gebeuren naar aanleiding van de publicatie van het eerste recept over dat land. Op ieder landenfiche is overigens de lijst van alle tot nu toe gepubliceerde recepten en artikels terug te vinden. Overigens, mijn mosterd voor de actualisering van de landeninfo haal ik uit The World Factbook van de CIA!

Bronnen Recepten

Allerlei mensen hebben recepten ingestuurd, rechtstreeks of via mijn (vroegere) forum. Jammer genoeg zijn er sommige creaturen die deze recepten zonder boe of bah inpikken. Zo vond ik een recept dat mij was bezorgd door een collega van het Rekenhof terug op een Nederlandse website. Uiteraard zonder bronvermelding. Een ander recept had een dikke fout in de titel. Dat gedrocht vind je op een 7 tal websites terug – wéér zonder bronvermelding én met de totaal verkeerde titel. En zo kan ik nog wel wat verder gaan…

Hieronder volgen dus mijn bronnen. Als je een identiek recept elders terugvindt zonder bronvermelding, weet je dus hoe laat het is!

  • Fidonet: keuken.be. Voornamelijk de reeds genoemde Marc AUWERS. Soms had ik de indruk dat enkel hij en ik recepten uitwisselden. Ik heb op die wijze zo’n 10.000 recepten in mijn database zitten.
  • Intercook – uitwisselingsbron in de jaren 90 van internationale recepten (in het Engels). Ik heb er zo’n 380.000 in mijn database zitten!
  • Mijn eigen “papieren” bibliotheek (een paar honderd kookboeken).
  • Recepten verzameld uit kranten en tijdschriften… (een hele bibliotheekplank vol).
  • Ingezonden recepten ten tijde van mijn eerste websites: Kris VANHOUTTE, een Belgische kok die graag met De Koninck kookt en mij heerlijke recepten heeft bezorgd. Bedankt Kris!
  • Latere websites: Koos MANDERS, een Nederlander die alle Nederlandse ambassades ter wereld heeft aangeschreven om op deze wijze recepten op te vissen en die deze vervolgens op mijn vroegere website “Koffieklets” heeft verspreid. Koos is intussen (en veel te vroeg) overleden. De kwaliteit van de recepten was wisselvallig, vaak waren het vernederlandste afkooksels, jammer genoeg.  Die worden nu kritisch onder de loep genomen en indien nodig vervangen door authentiekere gerechten.
  • Fons NICOLAY – een gepensioneerd leraar uit de horeca en levensgenieter, die destijds eveneens op “Koffieklets” een aantal recepten heeft ingezonden. Ook hem bedank ik van harte!
  • Robert DE BEULE die mij enkele zeer lekkere gerechten uit Lokeren leverde en van wie ik nog regelmatig hoor. Eveneens bedankt!
  • Eddy SELS, een ex-kok uit Turnhout, die mij een aantal eigen creaties heeft opgestuurd, waarvoor mijn hartelijke dank.
  • Recepten die werden ingezonden op mijn vroegere forum, door allerlei likkebaardende lekkerbekken. Zal ik ooit opnieuw een forum beginnen? Who knows…
deebee

Dat ben ik op het eiland Rügen. Ik maakte een lange wandeling langs de krijtrotsen en door een beukenbos dat werelderfgoed is.