Pao de Queijo  (Kaassoesjes)

Pão de Queijo is een typisch Braziliaans gerecht. Het zijn kleine gebakken deegbolletjes met een lichte kaassmaak, afkomstig uit de deelstaat Minas Gerais. Het recept is al bekend sinds de 18e eeuw, maar pas vanaf de jaren 1950 is pão de queijo een populaire snack geworden.

Het hoofdbestanddeel van pão de queijo is cassavemeel. Dit wordt aangevuld met olijfolie, zout, eieren, melk en kaas. Van buiten is het krokant en goudgekleurd, terwijl het van binnen zacht en zelfs een beetje sappig is. Een pão de queijo kan een doorsnede hebben tussen de 3 en de 15 centimeter, en wordt als tussendoortje genuttigd of met de koffie bij ontbijt of avondeten.

Ingrediënten:

500 g tapiocabloem (of cassavemeel)
3 dl melk
1.2 dl water
6 eetlepels olijfolie
135 g geraspte Parmezaanse kaas
115 g fijngesneden Mozzarella-kaas
2 grote eieren
2 theelepels zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Meng de melk, het water, de olie en het zout in een pan en breng het mengsel op een middelgroot vuur aan de kook.
  3. Strooi de tapioca-bloem in de kom van een keukenmachine en giet het kokende melkmengsel over de bloem. Zet de mixer aan en meng alles goed door elkaar. De textuur zal fondantachtig zijn, wit en kleverig.
  4. Met de mixer nog steeds aan, voegt u één voor één de eieren toe. Het zal even duren voor ze gemengd zijn, omdat het tapiocamengsel zo kleverig is.
  5. Zodra de eieren zijn opgenomen, voegt u beetje bij beetje de kaas toe, tot alles volledig is opgenomen. Het deeg moet zacht en kleverig zijn.
  6. Om de balletjes te vormen, bevochtigt u uw handen met koud water. Gebruik een lepel deeg en vorm balletjes die een beetje kleiner zijn dan golfballen.
  7. Leg de balletjes op een met keukenpapier bedekte bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven.
  8. Bak de balletjes 15-20 minuten of tot ze goudgeel zijn. Serveer ze warm!
Pao de Queijo  (Kaassoesjes)
Beoordeling

Geef een reactie

8 + 20 =