Portugese Milde Pepersaus

Massa de Pimentão. Dit klassieke Portugese milde saus wordt onder meer gebruikt als marinade voor vele vleesgerechten.

Ingrediënten:

8 middelgrote zoete pepers (= rode puntpaprika’s of gewone rode paprika’s), gewassen, zonder klokhuis, zonder zaadjes, in de lengte in reepjes gesneden
2 eetlepels grof zout
3 grote tenen knoflook, gepeld en gehakt
0,8 dl olijfolie (ongeveer)

Bereiding:

  1. Leg een laag peperstrips op de bodem van een ondiepe vuurvaste schaal van niet meer dan 22 cm diameter; bestrooi met 3/4 theelepel zout. Voeg nu  7 lagen paprikareepjes meer toe, besprenkel iedere laag  met 3/4 theelepel zout. Laat minstens 12 uur onafgedekt bij kamertemperatuur staan.
  2. Giet dan de overtollige vloeistof af. Zet de oven aan op 120°C. Plaats de schaal met paprika’s, nog steeds niet afgedekt, in de oven en rooster 2 tot 2 1/2 uur, terwijl u af en toe roert, totdat alle vocht geabsorbeerd is. De paprika’s zijn dan zacht, en het velletje kan gemakkelijk van het vlees worden getrokken. Als u merkt dat ze in de oven uitdrogen, kunt u ze voor de rest van de kooktijd afdekken met folie. Haal de schaal uit de oven en laat de paprikareepjes afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Haal nu de velletjes van de paprikareepjes en gooi die weg. Plaats het knoflook en de paprikareepjes in de kom van een keukenmachine voorzien van de metalen mes, of in een elektrische blender, en voeg ongeveer de helft van de olie toe.
  4. Laat de machine nonstop ongeveer 30 seconden draaien, schraap de zijkanten schoon, en laat de machine nogmaals  30 seconden draaien. Terwijl de motor loopt, voegt u druppel na druppel de rest van de olie toe, tot u  een pasta verkrijgt die iets zachter is dan opgeklopte boter. Laat de motor nog 60 seconden draaien, tot het mengsel volkomen glad is.
  5. Opmerking: Als u geen keukenmachine of blender hebt, dan moet u het knoflook en de paprika’s in een vijzel tot pasta stampen, zoals de Portugese vrouwen dat doen. U moet vervolgens de olijfolie heel langzaam, druppel voor druppel, toevoegen, terwijl u hard met de stamper klopt om de olie te doen opnemen.
  6. Doe de pasta in een kleine pot met een goed sluitend deksel, giet er wat olie over  en bewaar in de koelkast (2 tot 3 maanden houdbaar). Laat op kamertemperatuur komen alvorens te serveren.
Portugese Milde Pepersaus
Beoordeling
15/10/2016|Categorieën: Bijgerecht, Portugal, Sauzen|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

20 + 13 =