Rendang met Kruidenrijst

De keuken van Christmas Island  is grotendeels gebaseerd op de Maleisische, met invloeden uit Indonesië, India en China. Ik heb geen authentiek recept van het eiland zelf kunnen vinden, en ben dan maar gaan kijken naar het menu van  Island Dreams Café in Lakemba, het enige restaurant in Australië dat voedsel van Christmas Island serveert. En op het menu stond Rendang!

Ingrediënten:

Voor de rendang
1 ui, grof gehakt
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1 eetlepel fijngehakte laos
1 eetlepel fijngehakte knoflook
1 stengel citroengras, taaie buitenste laag verwijderd en grof gehakt
1 theelepel kurkuma
6 lange rode gedroogde chilipepers, geweekt in water en grof gehakt
2 eetlepels zonnebloemolie
1 kaneelstok
6 kardemompeulen
650 g stoofvlees, in blokjes van 2 cm
4 kaffir limoenblaadjes
schil van een limoen
400 ml kokosmelk
1 eetlepel tamarindepasta of sap van een limoen
50 g kokosrasp
koriandertakjes om te garneren

Voor de kruidige rijst
1 eetlepel zonnebloemolie
1 kaneelstok
4 kardemompeulen
250 g basmatirijst
600 ml water
zeezout

Serveren
2 eetlepels fijngesneden verse koriander
gefrituurde sjalotten
1 gefrituurde rode chilipeper, in ringetjes

Bereiding:

 1. Voor de rendangpasta: plaats de ui, gember, laos, knoflook, citroengras, kurkuma en chilipepers in een keukenmachine en vermeng ze tot een gladde puree.
 2. Verhit een wok en voeg de olie toe. Bak de kruidenpasta op een hoog vuur tot de pasta donkerder en zeer aromatisch wordt.
 3. Voeg de kardemompeulen toe (plet de kardemompeulen voorzichtig met de achterkant van een lepel voor het bakken) en het doormidden gebroken kaneelstokje en bak nog een minuut; voeg dan het vlees toe.
 4. Bak het vlees in de kruidenpasta totdat het goed bruin is. Blijf de hele tijd roeren.
 5. Giet er de kokosmelk en de tamarindepuree bij en breng tot een zacht sudderpunt, voeg dan de kaffir limoenblaadjes en de limoenschil toe.
 6. Breng op smaak met zout, roer alles goed door elkaar,  verlaag dan het vuur en laat het vlees rustig sudderen.
 7. Kook 1,5 tot 2 uur, terwijl u gedurende deze tijd af en toe roert. Het vlees moet echt mals en de saus echt ingekookt zijn.
 8. Ondertussen toast u de kokosrasp in een droge pan. Houd dit proces goed in de gaten, want het kan heel snel aanbranden. Het moet een mooie diepbruine kleur hebben als u klaar bent. Vermaal de kokosrasp tot een poeder in een kleine blender of in een vijzel. Wanneer de rendang klaar is roert u het kokosmengsel erdoor.
 9. Voor de kruidige rijst, was de rijst goed onder koud water, wanneer de rijst genoeg is gewassen, zal het water helder zijn. Laat droogdruppelen. Verhit de olie in pan met deksel en een dikke bodem.
 10. Voeg de kardemompeulen toe (plet de kardemompeulen voorzichtig met de achterkant van een lepel voor het bakken) en het doormidden gebroken kaneelstokje toe en bak gedurende een minuut.
 11. Voeg de rijst toe en bak tot de korrels wit beginnen te worden.
 12. Voeg het water toe en een flinke snuf zout.
 13. Breng aan de kook en laat het koken zonder deksel tot bijna al het water is geabsorbeerd en er luchtgaten beginnen te verschijnen.
 14. Zet dan de deksel op de pan. Laat het vuur nog een minuut aan (dit zal veel stoom veroorzaken),  haal dan de pan van het vuur en laat vijf minuten staan zonder het deksel te verwijderen.
 15. Houd warm tot alles klaar is.
 16. Om te serveren, de rijst over vier voorverwarmde borden verdelen (kaneelstokje en kardemompeulen verwijderen). Er de rendang oplepelen, eindigen met een paar takjes koriander, garneren met de gefrituurde sjalotten en chili. Onmiddellijk opdienen.
Rendang met Kruidenrijst
Beoordeling

Geef een reactie

3 + negentien =