* Traditioneel Feestmenu uit Zanzibar (Tanzania)

Zanzibar of Unguja is een eiland aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania. Samen met het nabijgelegen eiland Pemba vormt het eiland de semiautonome staat Zanzibar. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia worden soms de Specerijeneilanden genoemd, hoewel die term vaker wordt gebruikt voor de Molukken.

Het eiland Zanzibar heeft een oppervlakte van 1554 km². In 1994 werd het aantal inwoners geschat op 800.000. De belangrijkste stad, tevens het economische centrum, is Zanzibar met zijn vrijhaven en historische binnenstad Stone Town. Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme.

De keuken van Zanzibar

De keuken van Zanzibar is een mengsel van verschillende culinaire tradities, met inbegrip van de Bantoe-, de Arabische, Portugese, Indische, Britse en zelfs de Chinese keuken .

De eerste bewoners van Zanzibar waren Bantoes afkomstig van het vasteland van Tanganyika; ze waren meestal vissers. Hun dieet bestond dus voornamelijk uit vis, zoals tonijn, makreel, kreeft, inktvis, octopus en oesters. Andere ingrediënten die door de Bantoes in de hedendaagse keuken van Zanzibar zijn geïntroduceerd zijn bonen, zoete aardappelen, maniok, yam en bakbananen.

In de 9e eeuw begonnen de Omanen, Jemenieten en Perzen de kolonisatie van de Swahilikust, met inbegrip van de Zanzibar Archipel. Zij brachten nieuwe gerechten en ingrediënten met zich mee, met name kruiden, kokosnoot, mango, citrusvruchten en rijst.

Tussen de 15e en de 16e eeuw veroverden de Portugezen het grootste deel van de Grote Meren in Afrika, met inbegrip van Zanzibar. De belangrijkste Portugese invloed op keuken van Zanzibar was de introductie van maïs en ananas.

In 1651 verloor Portugal de controle over Zanzibar aan het Omaanse sultanaat. De Omanis brachten nieuwe kruiden mee en versterkten de commerciële relaties tussen Zanzibar en India; als gevolg daarvan kwamen Indiase recepten zoals chutney, masala, biryani, curry, viskoekjes en samosa’s naar Zanzibar. De meeste recepten van buitenlandse afkomst werden aangepast aan de ingrediënten die op het eiland beschikbaar waren, waardoor dus een grotendeels originele “fusion” cuisine werd geboren.

Rond het begin van de 20e eeuw werd het grootste deel van de regio van de Grote Meren in Afrika gekoloniseerd door de Duitsers en de Britten. Hierdoor zijn een aantal recepten uit Zanzibar, zoals peperbiefstuk, van Europese oorsprong.

Na de onafhankelijkheid ontwikkelde Tanzania een sterke relatie met China: hierdoor kwamen Chinese artsen, ingenieurs en militaire adviseurs naar Zanzibar. Hoewel slechts een klein deel van de hedendaagse bevolking van Chinese afkomst is, zijn een aantal recepten en ingrediënten zoals sojasaus gebruikelijk op het eiland geworden.

Een aantal typische gerechten:

  • Sorpotel is een recept van Portugees-Indiase (Goa) oorsprong, bestaande uit een mengsel van gekookt vlees; in Zanzibar omvat dit de tong, het hart en de lever van het dier. Het wordt gekookt met masala (een mix van kruiden), alsmede tamarinde en azijn.
  • Kruidkoek is een typisch dessert uit Zanzibar. Het is een gebakje met een mix van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en chocolade.
  • Boku-BOKU is een stoofpot van vlees gekookt met maïs, gember, komijn, chili, tomaat en ui.
  • Brood met dadels, hazelnoten, eieren en vanille wordt traditioneel gegeten om het eind van de Ramadan te vieren.
  • Pilauvlees wordt meestal bereid met gans (soms kalfs- of rundvlees), gekookt met aardappelen, uien, kruiden, kokosmelk en rijst.
  • Peperhaai: haai is een van de meest traditionele gerechten van Zanzibar; de vis wordt bereid met peper en andere specerijen.
  • Peza wa nazi is octopus gekookt in kokosmelk, curry, kaneel, kardemom , knoflook en limoensap.

Een Traditioneel Feestmenu uit Zanzibar

Supu Ya Kuku
(kippensoep)
*
Samakai Wa Kusoma
(viskroketten)
*
M’Chuzi Wa Nyama
(rundvleescurry)

Wali
(rijst)

Bonen-Pindarelish
*
N’Dizi Na Kastad
(bananenvla)

Hoe kunt U een Zanzibarisch diner presenteren?

‘Asaidie Kwa Kahara Ukumbini!’
‘Help u zelf aan koffie in de huiskamer!’

Maak het een ‘vormelijk’ diner. Het tafelkleed zou een damasten of wit linnen moeten zijn. Dek de tafel met glanzend tafelzilver en gebruik uw beste kristallen drinkglazen voor spuitwater of mild bier.

Zet tropisch fruit midden op tafel in een lage, fraaie schaal. Steek er hier en daar bloemen met korte stengels in. Geurig ruikende kaarsen in zilveren kandelaars helpen de sfeer van het ‘Kruideneiland’ na te bootsen. Mooie eetborden vervolmaken de tafel.

Als de gasten aankomen voor uw Zanzibarisch diner, leg dan 5 of 6 hele kruidnagels in hun handen. Zij zullen u dan verbaasd aankijken, maar als zij zien dat u op eentje kauwt, zullen zij spoedig uw voorbeeld volgen.

De soep wordt vanuit de keuken binnengebracht in soepkommen op onderzetters op een dienschaal. Wanneer de soep gegeten is, worden de kommen en het dienblad van tafel gehaald.

Serveer daarna per persoon 2 viskroketten op een bordje, gegarneerd met schijfjes citroen, waarin een hele kruidnagel gestoken is, op een bedje van peterselie.

De rijst, opgediend in een fraaie kom, wordt als een bergje op de eetborden geschept. Tegelijkertijd wordt een grote kom rundvleescurry geserveerd, waaruit de gasten zelf royaal hun portie kunnen scheppen.

Een kleine kom met relish wordt aan tafel doorgegeven.

De heerlijke bananenvla, gekoeld in wijnglazen is het dessert. Koffie wordt gedronken in de huiskamer, na het diner.

Bron: Bea Sandler. The African Cookbook. Diane & Leo Dillon (Illust.). New York: Carol Publishing Group, 1993. Ingezonden door Koos MANDERS.

Commentaar: Enige opmerkingen bij Bea Sandler’s “The African Cookbook”.

* Traditioneel Feestmenu uit Zanzibar (Tanzania)
Beoordeling
15/03/2017|Categorieën: Maaltijden, Menu's, Tanzania|Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

1 × 4 =